Ένα τσιπ, που θα μπορεί να εμφυτευτεί στο χέρι του παχύσαρκου ασθενούς και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σχεδιάζουν Ελβετοί επιστήμονες. Το τσιπ αυτό θα ελέγχει συνεχώς την ποσότητα του διατροφικού λίπους στο αίμα και όταν ξεπεράσει τα όρια θα απελευθερώνει μία ορμόνη, η οποία θα «απενεργοποιεί» το αίσθημα της πείνας.

Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια με μια πρώτη έκδοση της συγκεκριμένης συσκευής οδήγησαν στον περιορισμό της κατανάλωσης λιπαρών τροφών και στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, η συσκευή σταμάτησε να απελευθερώνει την παραπάνω ορμόνη, όταν τα ποντίκια έφτασαν το κανονικό τους βάρος.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μέσα σε πέντε έως δέκα χρόνια θα έχουν μια έκδοση της συσκευής στο μέγεθος ενός κέρματος, που μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα του βραχίονα. Αν η τεχνολογία αυτή αποδειχτεί αποτελεσματική, θα αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στα χάπια αδυνατίσματος, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα, καθώς επίσης και στις δαπανηρές επεμβάσεις, όπως ο γαστρικός δακτύλιος.

Το περιοδικό «Nature Communications» αναφέρει ότι το τσιπ περιέχει δύο γονίδια, τα οποία συνεργάζονται για να κρατήσουν την όρεξή υπό έλεγχο.

Η παχυσαρκία μπορεί να στοιχίσει έως και εννέα χρόνια από τη ζωή ενός ατόμου και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα τσιπ, που θα οδηγεί στην απώλεια πολλών κιλών και θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.