Σε μια τεχνολογική εξέλιξη που υπόσχεται να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που έχουν παραλύσει από το λαιμό και κάτω, Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει μία ασύρματη συσκευή που θέτει σε λειτουργία ειδικά διαμορφωμένες αναπηρικές καρέκλες μέσω ενός κέντρου ελέγχου που βρίσκεται σε ένα… «σκουλαρίκι» από τιτάνιο στη γλώσσα των ασθενών.

Απλά κουνώντας την γλώσσα τους προς τα δεξιά ή αριστερά μέσα στο στόμα τους, ουσιαστικά σαν τηλεχειριστήριο, οι παράλυτοι ασθενείς μπορούν να κινήσουν την αναπηρική καρέκλα, καθώς και τον κέρσορα του υπολογιστή.

Χτυπώντας την γλώσσα τους στο μάγουλό τους γρήγορα ή αργά ελέγχουν την ταχύτητα της αναπηρικής καρέκλας.

To μεταλλικό «σκουλαρίκι» ουσιαστικά δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο στο στόμα. Τα σήματα που προκαλούνται από την κίνηση της γλώσσας λαμβάνονται από τέσσερις δέκτες σε ένα σύστημα κεφαλής, με δυο προεκτάσεις που φτάνουν στα μάγουλα. Το σύστημα είναι συνδεδεμένο ασύρματα με ένα smartphone, υπολογιστή ή ipod το οποίο μεταφράζει τα σήματα και τα στέλνει σε μια ειδικά σχεδιασμένη αναπηρική καρέκλα.

Η εξέλιξη είναι «κάτι περισσότερο από ένα σύστημα ελέγχου της αναπηρικής καρέκλας. Είναι ένα σύστημα ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Jason Disanto 39 ετών, ο οποίος έμεινε παράλυτος το 2009 μετά από ένα ατύχημα σε κατάδυση.

Το σύστημα είναι προϊόν έρευνας και συνεργασίας του μηχανικού Maysam Chovanloo από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας στην Ατλάντα και της δρ Anne Laumann της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής του νέου συστήματος δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Science Trnaslational Medicine.

O επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δοκιμαστεί το νέο «body piercing»σύστημα σε πραγματικό χώρο και χρόνο, δηλαδή κατά την μετακίνηση των παράλυτων στους δρόμους της Ατλάντα π.χ. πηγαίνοντας στη δουλειά, παίρνοντας το λεωφορείο και κάνοντας πράγματα που ως τότε ήταν απαγορευτικά.