Όσοι συμμετέχουν σε χορωδίες είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συγκριτικά με εκείνους που τραγουδούν μόνοι τους ή συμμετέχουν σε ομαδικά σπορ. Η σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε ότι αφορά τη συμμετοχή σε μια χορωδία που υπερβαίνει το ίδιο το τραγούδι ή τη συμμετοχή σε μια ομάδα.

Στη σχετική έρευνα ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Oxford Brookes, Nick Stewart έθεσε ερωτηματολόγια σε 375 άνδρες και γυναίκες σε ό,τι αφορά την ψυχική τους ευεξία. Ορισμένοι εξ’ αυτών τραγουδούσαν σε χορωδίες, άλλοι τραγουδούσαν μόνοι τους για την δική τους ευχαρίστηση, ενώ υπήρχαν και αυτοί που έπαιζαν σε ομαδικά σπορ.

Και οι τρεις ομάδες ερωτηθέντων ανέφεραν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης, αλλά εκείνοι που συμμετείχαν σε χορωδίες υπερείχαν όλων των άλλων. Σύμφωνα με τον δρ Stewart όσοι συμμετέχουν σε χορωδίες διακατέχονται από την αίσθηση ότι συμμετέχουν σε μια ομάδα με βαθύτερο και υψηλότερο σκοπό συγκριτικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την συμμετοχή τους σε ομάδες οι παίκτες των ομαδικών σπορ. Εκτιμάται ότι η κίνηση και η αναπνοή σε συγχρονισμό μπορεί να συνεισφέρουν σε αυτό το διευρυμένο αίσθημα συμμετοχής και σύμπνοιας.

Συγκριτικά όσοι τραγουδούσαν μόνοι ή συμμετείχαν σε αθλητικές ομάδες, ανέφεραν ότι ένιωθαν μεγαλύτερο αίσθημα ανεξαρτησίας συγκριτικά με όσους ανήκαν σε χορωδίες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το τραγούδι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία όπως η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η μείωση του στρες, καθώς και η βελτίωση των συμπτωμάτων άνοιας. Και όλα αυτά αποτελούν οφέλη που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκομίζουμε χωρίς να είμαστε οι τέλειοι τραγουδιστές.

Διαβάστε επίσης:
Το τραγούδι ηρεμεί… το ευερέθιστο έντερο
Τραγούδι και διαταραχές λόγου