Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται η κατανάλωση του καφέ για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ελένη

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις για τη δράση του καφέ στην κυτταρίτιδα. Από τη μία υποστηρίζεται ότι η δραστική χημική ουσία στον καφέ, η καφεΐνη, προκαλεί την έκκριση κορτιζόλης και ινσουλίνης, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση στο μεταβολισμό του λίπους και την εναπόθεση λίπους στις επίμαχες περιοχές. Αντίθετα, προτείνεται ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που πλέον αποδίδονται στον καφέ θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική δράση στην κυτταρίτιδα. Ωστόσο, η πιθανή συμβολή του καφέ στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας δε μπορεί να αποδειχθεί απλά μέσω της κατανάλωσης καφέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυτταρίτιδα αποτελείται από «επίμονα» αποθέματα λίπους που αναστέλλουν την απορρόφηση αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, σε μελέτες που χρησιμοποίησαν καφέ ή καφεΐνη ως συστατικό τοπικής εφαρμογής (κρέμα, τρίμματα) φάνηκε ότι η καφές μπορεί να διεισδύσει τοπικά και να επιτελέσει το ρόλο του. Φάνηκε ότι ο καφές, ως τοπική εφαρμογή και όχι ως ρόφημα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τοπικών αποθεμάτων λίπους και να προωθήσει επίσης την ομαλή ροή του αίματος, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας.