Είναι απόλυτα κατανοητό να σας ενοχλεί μια τέτοιου είδους ερώτηση-αγωνίας για τον ερχομό ενός παιδιού αλλά δεν χρειάζεται να σας χαλάσει η διάθεση ή να αντιδράσετε υπερβολικά. Οι συγγενείς σας ρωτούν κυρίως από τη λαχτάρα τους να νταντέψουν ένα ακόμη ανίψι/εγγόνι και κάποιοι γνωστοί γιατί απλά δεν το πολυσκέφτηκαν. Είναι κάτι που κολλάει αυθόρμητα με την ανακοίνωση ενός γάμου και μια συνήθεια από τις παλαιότερες γενιές που δύσκολα αποβάλλεται.

Έχετε, λοιπόν, έτοιμες τις διεξόδους σας όταν βρεθείτε σε μια τέτοια δύσκολη θέση χωρίς να χρειαστεί να δώσετε σαφή απάντηση ή να προσβάλλετε αυτόν που έχετε απέναντι σας.

1.«Τι άλλα»; Αλλάξτε, εντέχνως, θέμα συζήτησης. Όσο πιο φυσικά μπορείτε και με ένα πλατύ χαμόγελο. «Αχ, τώρα που το είπες, είδα προχθές κάτι γλυκά γατάκια στο facebook». Και εννοείται ότι θα το διανθίσετε και με άλλες λεπτομέρειες και χαμόγελα και θα τραβήξετε ακόμη πιο περά την κουβέντα. Κοινώς, αλλά λόγια να αγαπιόμαστε.

2.«Τα δικά σας». Το πιο σίγουρο χαρτί για να αποφύγουμε μια απάντηση είναι να ανταποδώσουμε αμέσως την ερώτηση. «Ο Γιαννάκης σας τι κάνει;» ή «Η ανιψούλα σου πήγε στον παιδικό;». Ο συνομιλητής σας θα πάρει το μήνυμα – ότι θέλετε να αλλάξετε θέμα – και θα του δώσετε τη χαρά να σας μιλήσει για τα κατορθώματα των δικών του πιτσιρικιών.

3.«Σωστό και αυτό». Η γενικότητες είναι μια είδους απάντηση. Παρέα με το μεγάλο χαμόγελο και τη φιλική διάθεση θα σας βγάλει σύντομα από την αμηχανία της στιγμής. «Πω πω τι θέμα ανοίγεις τώρα Μαρία μου. Αχ, ξέρεις και ποια άλλη μου είπαν ότι έμεινε έγκυος;». Μην αποκλείετε και μην επιβεβαιώνετε τίποτα. Κάντε και μια διακριτική ειρωνική πλακίτσα «Ε, θα είσαι η πρώτη που θα ενημερώσουμε». Μισή ντροπή δική τους, μισή δική σας.

4. «Θα στο πω εμπιστευτικά». Δεν το συνιστούμε αλλά αν βρίσκεστε σε σκανδαλιάρικη διάθεση και δεν σας πολυενδιαφέρει και το άτομο που σας θέτει το ερώτημα, μπορείτε να του ανταποδώσετε την αμηχανία λέγοντας του ένα τρομερό ψέμα, δήθεν εμπιστευτικά «Εχουμε να κάνουμε έρωτα 12 μήνες τώρα. Οπότε πώς να κάνουμε παιδί;!». Άφωνος ο συνομιλητής. Τολμά να ξαναρωτήσει; Δεν τολμά.!