Θετικές ήταν οι αντιδράσεις για την «πρεμιέρα» της ελληνικής προεδρίας στο Στρασβούργο. Δεν έλειψαν όμως οι επικρίσεις ή ακόμα και τα ειρωνικά σχόλια, ιδιαίτερα από τις τάξεις των ευρωσκεπτικιστών.

Με δεδομένες τις προτεραιότητες της προεδρίας, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στην Ολομέλεια περιστράφηκε γύρω από την κρίση και τις συνέπειές της. Για τους περισσότερους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και της σοσιαλιστικής ομάδας, ο ελληνικός απολογισμός είναι θετικός. Συνοδεύεται όμως από τη διακριτική προειδοποίηση ότι οι «μεταρρυθμίσεις» έχουν ακόμη πολύ δρόμο.

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήδη τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα υλοποίησε πολλές μεταρρυθμίσεις. Το γνωρίζω αυτό, έχω πάει πολλές φορές στην Ελλάδα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι γνωρίζετε όλοι σας στην κυβέρνηση, ότι όσα έγιναν δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή των μεταρρυθμίσεων».

Παρόμοιες εκτιμήσεις από τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ: «Σημασία έχει ο σεβασμός για όσα έγιναν μέχρι τώρα, αλλά και το κίνητρο για να συνεχιστεί η προσπάθεια. Η Ευρώπη είναι σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να πείσουμε και τον κόσμο γι αυτό, γιατί στις ευρωεκλογές θα κριθεί η πορεία μας. Θα παρακαλέσουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από τις περικοπές, αλλά τώρα αρχίζουμε να δρέπουμε καρπούς», λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην Deutsche Welle.

Φιλελεύθεροι εναντίον όλων

Ιδιαίτερα ευθύς και κάποτε σκωπτικός ήταν ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος επανέλαβε για μία ακόμη φορά την κριτική του για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. «Ας είμαστε ειλικρινείς: οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν πολύ αργά», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου. «Ακόμη και σήμερα υπάρχει πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα, διατηρείται ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, παραμένουν τα κλειστά επαγγέλματα. Και αντί να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, το μόνο που έγινε ήταν η αφαίμαξη μισθών και η αύξηση φορολογικών βαρών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πάντως ο Γκι Φερχόφσταντ άσκησε κριτική και στις ευρωπαϊκές ελίτ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, συνέβαλαν στη διόγκωση της κρίσης, όταν δίσταζαν ή απέφευγαν να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα: «Έχουμε κάνει κι εμείς λάθη, αγαπητοί συνάδελφοι. Και το μεγαλύτερο λάθος, ας το αναγνωρίσουμε αυτό σήμερα ενώπιον της ελληνικής προεδρίας, είναι ότι δεν στηρίξαμε την Ελλάδα από την αρχή, τον Δεκέμβριο του 2009 και μιλούσαμε ανοιχτά για ελληνική έξοδο από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, κάτι που προκάλεσε σοβαρές συνέπειες και μία μακρά περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας».

Με ρητορική επιδεξιότητα ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να υποδείξει ότι μία επιτυχία της Ελλάδας θα ήταν και επιτυχία της Ευρώπης. Φαίνεται ότι έπεισε και δύσπιστους ακροατές, όπως η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ. Αν και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Ντόρις Πακ είχε εκφραστεί επικριτικά στο παρελθόν για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το σχόλιό της σήμερα: «Νομίζω ότι ήταν πολύ πειστικός. Ως πρώην ευρωβουλευτής γνώριζε τί πρέπει να κάνει για να πλησιάσει το ακροατήριό του, γι’ αυτό κέρδισε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος. Δεν προέβαλε υπερβολικές απαιτήσεις, ήταν ρεαλιστής, αλλά και δεν παρέλειψε να αναφέρει τί έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αν και βέβαια το γνωρίζουμε…»

«Μία πολύ επαγγελματική παρουσία»

Θετική αποτίμηση και από τον Γιώργο Χατζημαρκάκη: «Ήταν μία πάρα πολύ επαγγελματική παρουσία. Κέρδισε τη συμπάθεια των ευρωβουλευτών, γιατί δεν έκρυψε τα λάθη που έκαναν οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά άσκησε κριτική και στο ευρωπαϊκό σύστημα και στην Tρόικα», λέει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων στη Deutsche Welle.

Μία έκπληξη από την Ολλανδέζα ευρωβουλευτή Σόφι Ίντφελντ, η οποία επέλεξε να εκφωνήσει μέρος της ομιλίας της στα ελληνικά: «Πρώτα απ΄όλα συγχαρητήρια για τους Έλληνες για όλα όσα έχουν καταφέρει ως τώρα. Έχετε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά σας, αλλά οι Έλληνες θα τα καταφέρουν και αυτά» ανέφερε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεφύλαξε κι εκείνος μία ευχάριστη έκπληξη στους ευρωβουλευτές, καθώς ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τρίτης επήλθε μία κατ΄αρχήν συμβιβαστική λύση στη δύσκολη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (MIFID).

Ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ δεν άφησε χαμένη την ευκαιρία να προχωρήσει σε ειρωνικά σχόλια:«Φαντάζομαι τον κόσμο να χορεύει στους δρόμους της Αθήνας. Μπορεί η χώρα σας, έχοντας λάβει κακές συμβουλές από την Goldmann Sachs, να εντάχθηκε σε ένα νόμισμα που δεν της ταίριαζε, μπορεί να είναι άνεργοι το 30% των Ελλήνων, μπορεί να προελαύνει ένα νεοναζιστικό κόμμα ή να έγινε τρομοκρατική επίθεση στη γερμανική πρεσβεία, αλλά μην ανησυχείτε για όλα αυτά από τη στιγμή που ο τρίλογος για τη MIFID ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Στη δευτερολογία του ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε- για λόγους συντομίας όπως είπε- πολλές παρατηρήσεις ασχολίαστες. Όχι όμως και την παρατήρηση του Νάιτζελ Φάρατζ: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας. Θα το εκτιμούσα ακόμη περισσότερο εάν εκτός από μαθήματα μας προσέφερε και μία ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης. Γνωρίζουμε τη διακυβερνητική προσέγγιση, γνωρίζουμε την κοινοτική προσέγγιση, τώρα μαθαίνουμε και τη χιουμουριστική προσέγγιση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Ακολουθήστε το στο Google News