Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό «JAMA Neurology», σε δείγματα αίματος 86 ασθενών, που πάσχουν από τη νευροεκφυλιστική νόσο του Αλτσχάιμερ, βρέθηκαν τετραπλάσια επίπεδα ουσιών από το φυτοφάρμακο DDT συγκριτικά με τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 79 υγιείς ανθρώπους.Οι ερευνητές θεωρούν ότι η έκθεση στο συγκεκριμένο φυτοφάρμακο ευνοεί τη δημιουργία συσσωρευμένων πλακών από την τοξική πρωτεΐνη β-αμυλοειδή στον εγκέφαλο, εξέλιξη που οδηγεί στο θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Μάλιστα, από τη μελέτη παρατηρήθηκε ότι η αύξηση της πρωτεΐνης αυτής έφτασε σχεδόν το 50%. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το DDT ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο σε ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ.Ο Jason Richardson, συγγραφέας της έρευνας και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής της Εργασίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή «Rutgers-Robert Wood Johnson» στο Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε: «Είναι νωρίς ακόμα να ισχυριστούμε αν φταίει το φυτοφάρμακο ή αν είναι θέμα ελαττωματικού γονιδίου. Ενδεχομένως, οι δύο παράγοντες να δρουν ξεχωριστά ή να συγκλίνουν σε κάποιο σημείο. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή».Πάντως, το βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο για το Αλτσχάιμερ κρατά επιφυλακτική στάση ως προς τα ευρήματα της έρευνας, τονίζοντας πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί ότι το DDT σχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου.Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τη χρήση του DDT το 1972, ύστερα από ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με την επίδραση του φυτοφαρμάκου στη φύση και ειδικά στα άγρια πτηνά. Από τη δεκαετία του 1940 χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένως στη γεωργία καθώς και για τον περιορισμό της ελονοσίας. Το 2004 η χρήση του DDT απαγορεύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της γεωργίας. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελονοσίας και οι οποίες επιτρέπεται να κάνουν περιορισμένη εφαρμογή του φυτοφαρμάκου.  Παρόλο που η χρήση του DDT έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια, οι ουσίες του εξακολουθούν να ανιχνεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των εισαγόμενων τροφίμων ή της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων, που παράγονται σε χώρες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν -έστω και περιορισμένα- το DDT.Διαβάστε επίσης:Όταν χάνεται η μνήμη

Ακολουθήστε το στο Google News