1. Κάθε μέρα, ευκαιρία για γιορτή

Έρευνες έχουν αποδείξει στατιστικώς ότι τα διαζύγια δεν προκύπτουν τόσο από την επιδείνωση των αρνητικών στοιχείων μιας σχέσης όσο η μείωση των ευχάριστων στιγμών. Το πόσο διασκεδάζει ένα ζευγάρι αλλά και η δύναμη της φιλίας που τα ενώνει αποδεικνύονται σημαντικοί παράγοντες για την μακροημέρευση του έγγαμου βίου τους. Η δέσμευση, η οικειότητα , η εμπιστοσύνη και η ικανοποίηση της σχέσης πηγάζουν – σύμφωνα με τους ερευνητές – από την συχνότητα που το ζευγάρι χαίρεται την κάθε όμορφη στιγμή του, από το πόσο συχνά και αληθινά ο ένας επιβραβεύει και χαίρεται για τον άλλον ακόμη και αν αυτό εκφράζεται με ένα ξεχωριστό δείπνο στο σπίτι. Οτιδήποτε σπάει την ρουτίνα μπορεί να τονώσει το ζευγάρι.    

2. Σύστημα 5:1

Πόσες καλές στιγμές χρειάζονται για να «σβήσετε» μια άσχημη; Οι έρευνες διαμορφώνουν την αναλογία 5 προς 1…Ένα στραβοπάτημα, 5 θετικά βήματα. Σχηματικά. Μην κρατάτε και λίστα. Αυτό έχει προκύψει μέσα από σχετικά ερωτηματολόγια αλλά στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να το τηρείτε συνειδητά κατά γράμμα. Ουσιαστικά, το ζουμί αυτού του αποφθέγματος είναι ότι μετά από μια άσχημη στιγμή, μια λάθος συμπεριφορά μας ένα «συγγνώμη» ή ένα «λυπάμαι» μπορεί να είναι σημαντικά αλλά χρειάζεται χρόνος ώστε ο σύντροφος μας να μας συγχωρέσει και το ξεπεράσει πραγματικά. Άρα, δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο χωρίς να πιέζουμε καταστάσεις και βεβαίως φροντίζουμε στο διάστημα που ακολουθεί να μην υποπέσουμε σε μια ακόμη λάθος κίνηση.

3. Κρατήστε τον πήχη ψηλά

Οι περισσότεροι παντρεμένοι ισχυρίζονται ότι είχαν υψηλές  προσδοκίες για το γάμο τους. Κάποιοι το ξέχασαν στην πορεία και αυτό ήταν το λάθος τους. Γιατί όταν παραιτείσαι εσύ ο ίδιος τότε αποκλείεται τα πράγματα να πάνε καλά από μόνα τους. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι επιμένουν στα ιδανικά τους έχουν πιθανότητες και να τα βιώσουν μέσα στο γάμο τους. Δεν πρέπει, λοιπόν, να παρασυρόμαστε από κλισέ όπως «ο γάμος σκοτώνει τον έρωτας», «οι άνδρες δεν βοηθούν στο σπίτι» ή «μετά από τόσα χρόνια, πάει ο ρομαντισμός». Αν πιστέψουμε ότι αξίζουμε το καλύτερο, θα το έχουμε.

4. Γάμος-Οικογένεια-Φίλοι

Μπορεί όταν ξεκινά μια σχέση ο ένας να έχει μάτια μόνο για τον άλλον αλλά στην πορεία η συναισθηματική απομόνωση δεν βοηθάει το ζευγάρι. Το να «κρεμόμαστε» από έναν άνθρωπο το μόνο που προκαλεί είναι μια μη παραγωγική εξάρτηση με εντάσεις, καβγάδες και τρελές απαιτήσεις. Η οικογένεια και οι φίλοι μας μάς τροφοδοτούν με συναίσθημα, ενέργεια, αυτοπεποίθηση, ψυχολογική ανάταση… Όλα αυτά που μας κάνουν δυνατούς και γεμάτους άρα και ευτυχείς ανθρώπους που μπορούν να μοιράσουν ευτυχία.

5. Σεξ: όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά

Δυστυχώς, είναι από τα πρώτα πράγματα που σε ένα γάμο ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Κάπου στην πορεία και οι δυο πλευρές – για να είμαστε δίκαιοι, οι γυναίκες περισσότερο – βάζουν τα καθημερινά προβλήματα (ποιος θα πάρει τη μικρή από το μπαλέτο, ποιος θα απλώσει τα ρούχα κτλ) πάνω από τη σεξουαλική συνεύρεση. Κάτι σαν εκδίκηση και τιμωρία απέναντι στον άλλον. Πόσες φορές πρέπει να γράψουμε ότι το σεξ είναι αμοιβαία απόλαυση, συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική μας υγεία και ότι τελοσπάντων δυναμώνει τη σχέση μας και μας φέρνει κοντά; Στο μυαλό μας είναι όλα. Ακόμη και η κούραση. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να επιδιδόμαστε σε μαραθώνιο και σε ακροβατικά κόλπα. Αυτή είναι η μαγεία και του έγγαμου σεξ. Μπορεί να διέπεται από μια οικειότητα που τα κάνει όλα ακόμη πιο εύκολα. Χαρίστε και διεκδικήστε ένα χάδι και ένα φιλί και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν. Το λένε και οι γιατροί. Τι άλλο θέλουμε;;;!!!

  

6. Something blue, something new…

Μην αποκλείετε τον σύντροφο σας από νέες δραστηριότητες σας. Κάντε μαζί αναρρίχηση, επισκεφθείτε μαζί το νέο καφέ που είδατε και σας άρεσε, δοκιμάστε μαζί τη νέα συνταγή που μάθατε…Οι πιο σύνθετες αλλά και οι πιο απλές εμπειρίες μπορούν να ανανεώσουν τη σχέση σας και να εμπλουτίσουν τα θετικά αυτά στοιχεία που σας δένουν αλλά και τις κοινές όμορφες μνήμες σας. Και ο γάμος θέλει το φρεσκάρισμα του!