Δύο σημαντικές ομάδες στις οποίες ανήκουν οι περισσότεροι Αμερικανοί γυναικολόγοι – μαιευτήρες εξέδωσαν κοινές κατευθυντήριες γραμμές με στόχο να μειώσουν τις υπερβολικές καισαρικές που γίνονται κυρίως σε γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά.

Μία μεγάλη αλλαγή είναι η επιμήκυνση του επιτρεπόμενου διαστήματος για το οποίο μία γυναίκα μπορεί να βρίσκεται στη διαδικασία του τοκετού, καθώς φάνηκε ότι οι γυναίκες – ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που γεννάνε – μπορεί να χρειάζονται περισσότερες ώρες, από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί, για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους. Έτσι θα μειωθούν οι πιθανότητες να προχωρήσει σε καισαρική τομή μία γυναίκα επειδή θα έχουν περάσει πολλές ώρες στις οποίες θα προσπαθεί να φέρει στον κόσμο το παιδί της.

Άλλωστε, οι καισαρικές, ειδικά αν πρόκειται για περισσότερες από μία, βάζουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές όπως αιμορραγίες ή ακόμα και υστερεκτομή, όπως εξήγησε η Δρ. Joanne Stone, Διευθύντρια του Τμήματος μητρικής – εμβρυϊκής ιατρικής στο Νοσοκομείο “The Mount Sinai Hospital” στη Νέα Υόρκη, και συμπλήρωσε ότι αν αποτρέψουμε την πρώτη καισαρική σε μία γυναίκα μπορούμε να αποτρέψουμε και τις μελλοντικές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Κολεγίου των Γυναικολόγων και Μαιευτήρων περίπου το 1/3 των γυναικών που γέννησαν το 2011 στην Αμερική γέννησαν με καισαρική. Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 60% από το 1996.

Οι νέες κατευθυντήριες τονίζουν ότι οι γυναίκες που γεννάνε για πρώτη φορά και βρίσκονται σε εγκυμοσύνες που δεν είναι υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες ώρες για να ολοκληρώσουν τον τοκετό, γιατί έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί να προχωρήσουν σε καισαρική τομή.

Οι βασικές καινούργιες κατευθυντήριες είναι:

*Ο ενεργός τοκετός θα πρέπει να ξεκινάει να μετράει από τα 6 εκατοστά διαστολής και όχι από τα 4 όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

*Οι γυναίκες θα πρέπει να αφήνονται να σπρώχνουν τουλάχιστον για 2 ώρες αν έχουν ξαναγεννήσει, για 3 ώρες αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί ή και ακόμα περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αν έχει χρησιμοποιηθεί επισκληρίδιος αναισθησία για τη μείωση του πόνου.

*Ο κολπικός τοκετός είναι η καλύτερη επιλογή για να γεννήσει μία γυναίκα και οι γιατροί θα πρέπει να τον προωθούν και να χρησιμοποιούν όλα τα πιθανά μέσα για να βοηθούν να επιτευχθεί.

*Οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην παίρνουν πολλά κιλά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Δρ. Vincenzo Berghella, Πρόεδρος της Εταιρείας μητρικής – εμβρυϊκής Ιατρικής και συγγραφέας των νέων κατευθυντήριων δήλωσε: “Οι γιατροί πρέπει να ζυγίσουν τα οφέλη με τους κινδύνους. Πράγματι για κάποιες ειδικές περιπτώσεις η καισαρική είναι η καλύτερη επιλογή. Αλλά για τις περισσότερες εγκυμοσύνες που είναι χαμηλού κινδύνου, η καισαρική μπορεί να ενέχει περισσότερους κινδύνους από ότι ο κολπικός τοκετός, ειδικά όσον αφορά μελλοντικές εγκυμοσύνες.”