Μια κρίση οργής συνήθως προηγείται ενός εμφράγματος υποστηρίζουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard που διεξήγαγαν ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από εννέα έρευνες που συμπεριλάμβαναν χιλιάδες άτομα.
Μάλιστα αναγνώρισαν μια επικίνδυνη ζώνη περίπου δύο ωρών μετά το ξέσπασμα όπου ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Επισημαίνουν ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να γίνει κατανοητός ο εν λόγω συσχετισμός και να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τεχνικές καταπολέμησης του στρες μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών στην European Heart Journal ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι που έχουν ήδη και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, κακό λιπιδαιμικό προφίλ, υπέρταση κτλ.)
Στις δύο ώρες μετά το ξέσπασμα θυμού ο κίνδυνος εμφράγματος αυξήθηκε σχεδόν πέντε φορές και ο κίνδυνος εγκεφαλικού σχεδόν τριπλασιάστηκε σύμφωνα με την ανάλυση των αμερικανών ερευνητών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μπορεί μεν σε επίπεδο του γενικού πληθυσμού ο κίνδυνος να είναι μικρός – ένα επιπλέον έμφραγμα ανά 10.000 άτομα το χρόνο για τους ανθρώπους χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου που οργίστηκαν μία φορά τον μήνα – αλλά για τα μεμονωμένα άτομα ο κίνδυνος είναι σωρευτικός, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι με πολλά νεύρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Η δρ. Elizabeth Mostofsky και οι συνεργάτες της υπολόγισαν ότι πέντε ξεσπάσματα θυμού την ημέρα μπορούν να οδηγήσουν σε 158 επιπλέον επεισόδια εμφράγματος ανά έτος για κάθε 10.000 άτομα με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και σε 657 επιπλέον επεισόδια εμφράγματος ανά 10.000 άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.
«Μολονότι ο κίνδυνος ενός οξέος καρδιαγγειακού επεισοδίου με κάθε μεμονωμένο ξέσπασμα θυμού είναι σχετικά μικρός, ο κίνδυνος συσσωρεύεται για τα άτομα με συχνά ξεσπάσματα θυμού» εξηγεί η δρ Mostofsky.
Αν και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο στους ερευνητές το γιατί ο θυμός μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά επεισόδια, εντούτοις οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο επειδή συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης καθώς και επειδή οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο στρες συνήθως έχουν και ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Αξίζει τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς να εξεταστεί κατά πόσο ασκούν προστατευτική δράση στρατηγικές καταπολέμησης του στρες όπως η γιόγκα.