Ενώ οι τάσεις της μόδας έρχονται και παρέρχονται, το κόκκινο κραγιόν παραμένει μια διαχρονική αξία και ένα κλασικό προϊόν μακιγιάζ που δεν πρέπει να λείπει από κανένα νεσεσέρ. Ωστόσο, μπορεί όντως να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο καλά με τον εαυτό μας ή τελικά όλη αυτή η θεωρία είναι κατασκεύασμα του μυαλού μας; Και πριν προσπεράσουμε αυτό το άρθρο με τη σκέψη ότι δεν μας ταιριάζει το κόκκινο κραγιόν, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω, που θα ανατρέψουν αυτή τη λανθασμένη πεποίθηση.

Γιατί φοράμε κόκκινο κραγιόν;

Η Diane Ackerman, η συγγραφέας του βιβλίου «Α natural histοry of the senses», αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους το κόκκινο χρώμα στα γυναικεία χείλη συμβολίζει τη γονιμότητα. Με άλλα λόγια, το κόκκινο κραγιόν εφευρέθηκε για να τονίζει τη σεξουαλικότητα των γυναικών. Μέσα από 5 ψυχολογικά πειράματα, ο καθηγητής Ψυχολογίας Andrew Elliot και η ερευνήτρια Daniela Niesta απέδειξαν ότι το κόκκινο χρώμα έλκει ερωτικά τους άνδρες και μάλιστα υποσυνείδητα. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζουν περισσότερη ώρα (7,3 δευτερόλεπτα) σε μια γυναίκα με κόκκινα χείλη από ό,τι σε μια γυναίκα που φοράει άλλο χρώμα κραγιόν ή καθόλου. Είναι γεγονός, πάντως, ότι το κόκκινο κραγιόν με μία κίνηση μπορεί να προσθέσει λάμψη στο πρόσωπο, να αναδείξει την περιοχή του στόματος και να μεταμορφώσει τη γυναίκα της διπλανής πόρτας σε μία μυστηριώδη, ακτινοβολούσα παρουσία. Σέξι; Αναμφισβήτητα. Όχι όμως χάρη στο κόκκινο κραγιόν, αλλά στον τρόπο που το υποστηρίζουμε. «Έχει να κάνει με τη γυναικεία αυτοπεποίθηση και την πίστη στις ικανότητές μας», λέει η Poppy King, η δημιουργός της μάρκας Lipstick Queen, και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να τραβήξεις την προσοχή των άλλων σε αυτά που έχεις να πεις, διότι οι περισσότεροι κοιτάνε το στόμα. Το κόκκινο κραγιόν «δουλεύει» αν θέλουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας.

Τα υπέρ και τα κατά

«Το κόκκινο κραγιόν είναι πηγή δύναμης και πλέον ταυτίζεται με τη γυναικεία αυτοπεποίθηση», επισημαίνει η Poppy King. Κι ενώ παγκοσμίως πολλές διάσημες, χαρισματικές και ευφυείς γυναίκες συνηθίζουν να φοράνε κόκκινο κραγιόν, εγείρεται το εξής ερώτημα: γιατί εξίσου πολλές «κοινές θνητές» το αποφεύγουν; Σε μια έρευνα του Βρετανικού Καρδιολογικού Ινστιτούτου, 1.000 γυναίκες ρωτήθηκαν αν το κόκκινο κραγιόν αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους και το 26% απάντησε θετικά. Ωστόσο, αν η αυτοπεποίθηση δεν είναι το δυνατό μας σημείο, το κόκκινο κραγιόν μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εκτεθειμένες και ευάλωτες. Συνήθως μας αρέσει να το βλέπουμε σε άλλες γυναίκες και ευχόμαστε να μπορούσαμε κι εμείς να «υποστηρίξουμε» ένα τέτοιο look. Αλλά, για να λέμε την αλήθεια, έχει και μερικά μειονεκτήματα. Το κόκκινο κραγιόν τείνει να… ταξιδεύει: στα δόντια κυρίως, όπου και προκαλεί τη μεγαλύτερη αμηχανία, στα ποτήρια, στα μάγουλα αυτών που φιλάμε, και μερικές φορές τείνει να ξεφεύγει και από το περίγραμμά μας. Όλα αυτά είναι ένα ρίσκο που δεν θέλουμε να πάρουμε. Κάποιες από εμάς πιστεύουμε ότι είναι υπερβολικά σέξι για το γραφείο. Και επίσης απαιτεί αρκετά ρετούς κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να είναι σωστό το αποτέλεσμα. Αν το κόκκινο κραγιόν είναι τα τακούνια στιλέτο του μακιγιάζ, το lip balm αντιστοιχεί στις μπότες Ugg. Και η ζυγαριά κλείνει προς την άνεση, τουλάχιστον όσον αφορά την καθημερινότητά μας.

Η κότα και το αυγό

Η δρ. Jennifer Baumgartner, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Είμαστε ό,τι φοράμε» («You Are What You Wear: What Your Clothes Say About You»), αναφέρει ότι σχετικά με το κόκκινο κραγιόν ισχύει το ρητό με την κότα και το αυγό. Το κόκκινο κραγιόν δίνει αυτοπεποίθηση στη γυναίκα ή μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση φοράει κόκκινο κραγιόν; Και αυτό παραπέμπει στη φράση της Gwyneth Paltrow: «Ομορφιά είναι να αισθάνεσαι άνετα με την εμφάνισή σου. Ή ένα υπέροχο κόκκινο κραγιόν». «Το κόκκινο κραγιόν είναι συνώνυμο της κομψότητας μόνο όταν συνδυάζεται αρμονικά με το υπόλοιπο μακιγιάζ, το ντύσιμο και το μανικιούρ μας», δηλώνει ο make-up artist Γιάννης Μαρκετάκης

History Channel

* Με τη «συμβολή» της Εκκλησίας, τον Μεσαίωνα τα κόκκινα χείλη ήταν το εισιτήριο-εξπρές για την Κόλαση. Οι γυναίκες που έβαφαν τα χείλη τους θεωρούνταν ανήθικες και καίγονταν στην πυρά ως μάγισσες. * Το 1915, ο Maurice Levy εφηύρε το στικ που ξέρουμε όλοι μέχρι σήμερα (μέχρι τότε, το κραγιόν ήταν μια κρεμώδης μάζα από καστορέλαιο, κερί μέλισσας και χρωστικές τυλιγμένη σε μεταξωτό χαρτί). * Το 1923, διάσημοι οίκοι, όπως οι Chanel, Guerlain, Elizabeth Arden, Helena Rubinstein και Max Factor, κυκλοφόρησαν δικά τους κραγιόν. * Τη δεκαετία του 1950, το 98% των γυναικών στις Η.Π.Α. φορούσαν κόκκινο κραγιόν. Η Marilyn Monroe, η Rita Hayworth, η Ava Gardner και η Elizabeth Taylor ήταν εκείνες που βοήθησαν στην εκτόξευση των πωλήσεών του.

10 συμβουλές για τέλεια, κόκκινα χείλη

1. Λαμβάνουμε υπόψη τον φωτισμό. Τη μέρα, επιλέγουμε μια πιο απαλή απόχρωση. Αντίθετα, το βράδυ μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι πιο έντονο. 2. Αποφεύγουμε τις σκούρες κόκκινες αποχρώσεις (δαμασκηνί, μπορντό) αν έχουμε λεπτά χείλη, γιατί τα κάνουν να φαίνονται ακόμα πιο λεπτά. 3. Οι έντονες αποχρώσεις είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές, αν τα μαλλιά μας έρχονται σε αντίθεση με την επιδερμίδα μας (π.χ. μαύρα μαλλιά, ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και μπλέ μάτια). 4. Δεν τονίζουμε τα μάτια μας. Μια μπεζ σκιά, λεπτό eyeliner και μαύρη μάσκαρα είναι αρκετά για ένα κομψό look. 5. Αν θέλουμε να κάνουμε πιο θερμή την απόχρωση του κραγιόν μας, απλώνουμε από πάνω ένα χρυσαφί gloss. Αντίθετα, για να γίνει πιο ψυχρή, προσθέτουμε ένα gloss με μπλε βάση. 6. Για ένα αρμονικό αποτέλεσμα, απλώνουμε το ίδιο κραγιόν και στα μάγουλά μας. 7. Προσέχουμε την εφαρμογή. Το κόκκινο δεν συγχωρεί τα λάθη. Γι’ αυτό, είτε το εφαρμόζουμε με πινελάκι είτε κατευθείαν από τη συσκευασία του, πρέπει να έχουμε σταθερό χέρι. 8. Αν παρ’ όλα αυτά κάνουμε κάποιο λάθος, δεν μουντζουρώνουμε το σημείο, αλλά το «σβήνουμε» με concealer. 9. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν χρειαζόμαστε κόκκινο μολύβι για το περίγραμμα, εκτός και αν έχει ακριβώς την ίδια απόχρωση με το κραγιόν. Διαφορετικά μπορεί να καταλήξουμε με δίχρωμα χείλη. 10. Για να μην απλωθεί το κραγιόν στα δόντια, κάνουμε το εξής κόλπο: Αφού απλώσουμε το κραγιόν, βάζουμε τον δείκτη μέσα στο στόμα, πιέζουμε τα χείλη και τον τραβάμε προς τα έξω. Τα υπολείμματα του κραγιόν θα «κάτσουν» πάνω στο δάχτυλο και τα δόντια μας θα παραμείνουν καθαρά. Κόκκινο βελούδο Το κόκκινο κραγιόν δεν συνάδει με τα σκασμένα, ξηρά χείλη, γι’ αυτό πριν το εφαρμόσουμε απολεπίζουμε ελαφρά τα χείλη. Η απολέπιση μπορεί να γίνει είτε τρίβοντάς τα ελαφρά με την οδοντόβουρτσα είτε κάνοντας scrub με το απολεπιστικό του προσώπου. Στη συνέχεια, τα ενυδατώνουμε με ένα lip balm. Αφού απορροφηθεί, προχωράμε στην εφαρμογή του κραγιόν. Μύθος: Δεν μου ταιριάζει το κόκκινο κραγιόν Σύμφωνα με τους make-up artists, μας ταιριάζουν όλα τα χρώματα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε δεν είναι το χρώμα, αλλά η έντασή του, η οποία μπορεί να ζωντανέψει ή να «ρίξει» τα χαρακτηριστικά μας. Τα βήματα για να βρούμε το σωστό είναι τα εξής: 1. Κοιτάζουμε το πρόσωπό μας στο φως της ημέρας χωρίς φυσικά ίχνος make-up: Παρατηρούμε το χρώμα, αλλά και τη χροιά της επιδερμίδας μας. 2. Αν έχουμε πολύ ανοιχτή επιδερμίδα, μας ταιριάζει το κλασικό κόκκινο της φωτιάς. 3. Αν είμαστε χλoμές/σταρένιες, δοκιμάζουμε τους τόνους της ντομάτας ή τους πορτοκαλοκόκκινους τόνους, που θα δώσουν ζωντάνια στο χρώμα μας. 4. Αν έχουμε πιο σκούρα επιδερμίδα, επιλέγουμε κόκκινα κραγιόν με ψυχρή βάση (π.χ. μπορντό, κερασί), που θα εξισορροπήσουν τη θερμή χροιά μας. Το παράδοξο: Το καθαρό κόκκινο κραγιόν ταιριάζει σε κάθε τόνο και χρώμα επιδερμίδας.