Οι γονείς που βάζουν τα παιδιά τους σε μάρσιπο ή καρεκλάκι για πολλή ώρα ή πολύ συχνά μπορεί να συμβάλλουν αρνητικά με τον τρόπο αυτό στην ομαλή ανάπτυξη της ομιλίας και των σωματικών ικανοτήτων του παιδιού τους.

Επίσης, ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση καροτσιού, ιδιαίτερα αν αυτό «κοιτάει» μπροστά, μειώνει το χρόνο που τα παιδιά περνούν, αλληλεπιδρώντας με τους γονείς τους ή εξερευνώντας το περιβάλλον τους.

Παρόμοια προβλήματα φαίνεται να προκαλεί και η αυξανόμενη χρήση έξυπνων κινητών και ταμπλέτων από τους γονείς, γεγονός που στερεί τα παιδιά από ευκαιρίες επαφής μαζί τους.

Όπως εξηγεί η νευροεπιστήμονας, Sally Goddard Blythe, «η προσοχή, η ισορροπία και ο συντονισμός είναι ικανότητες που αναπτύσσονται στη διάρκεια των 36 πρώτων μηνών της ζωής των παιδιών και οι οποίες στηρίζουν τις γνωστικές λειτουργίες τους στο μέλλον. Με άλλα λόγια, η κοινωνική επαφή των μωρών με τους γονείς τους (ακόμα και αν πρόκειται για οπτική επαφή), βοηθά στην καλή σωματική ανάπτυξή τους και στη συνέχεια στην καλή πνευματική τους εξέλιξη».