Έχω πολύ χαμηλό σίδηρο και ο γιατρός μου είπε ότι έχω αναιμία. Ποιες τροφές, πέρα από φάκες και σπανάκι, μπορούν να με βοηθήσουν; Ευχαριστώ, Αθανασία

Αθανασία, καταρχήν οι φακές και το σπανάκι έχουν αρκετό σίδηρο, αλλά όχι καλά απορροφήσιμο, όπως και όλες οι φυτικές πηγές σιδήρου. Στο κρέας, ο σίδηρος είναι καλύτερα απορροφήσιμος λόγω της μορφής του (δισθενής σίδηρος). Όταν καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο χωρίς μεγάλη απορροφητική ικανότητα (όπως λόγου χάρη όσπρια, σπανάκι, πράσινα λαχανικά) είναι καλό να υπάρχει ταυτόχρονη κατανάλωση κρεατικών όποτε και αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σίδηρος από τις ζωικές τροφές, που απορροφάται καλύτερα, «συμπαρασύρει» ουσιαστικά μαζί του και τον κατώτερης ποιότητας σίδηρο από τις φυτικές τροφές. Συνολικά, οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι: Συκώτι, κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, ψωμί, φασόλια, φακές, σπανάκι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα. Επίσης, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ότι η απορρόφηση του σιδήρου μειώνεται από τα καφεϊνούχα ροφήματα (Τσάι- ελάττωση απορρόφησης κατά 60% και Καφές – 40%) και από το ασβέστιο (όχι ταυτόχρονη κατaνάλωση γαλακτοκομικών). Τέλος, Η βιταμίνη C που βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ), στις φράουλες, στη ντομάτα, στο μπρόκολο κ.ά. αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση σιδήρου.