Μέχρι και το 40% των ανδρών υποφέρουν από πρόωρη εκσπερμάτιση κάποια στιγμή στη ζωή τους επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν το χρόνο που θα εκσπερματώσουν, ορισμένοι επειδή έχουν πιο ευαίσθητες νευρικές απολήξεις, αλλά σίγουρα στους υπόλοιπους το στρες και η ψυχολογική πίεση παίζουν τον ρόλο τους. Πρόκειται για μία κατάσταση την οποία η Παγκόσμια Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής περιγράφει ως εκσπερμάτιση σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Μία ομάδα 40 ανδρών, 19 ως 46 ετών, που υπέφεραν από το συγκεκριμένο πρόβλημα εκπαιδεύτηκαν στις πυελικές ασκήσεις, που είναι εύκολες και δεν έχουν καμία παρενέργεια, για 12 εβδομάδες. Οι πυελικές ασκήσεις συστήνονται συχνά στους άνδρες για να αντιμετωπίσουν την ακράτεια, για παράδειγμα μετά από εγχειρήσεις, όπως εκείνη για τον καρκίνο του προστάτη. Στη συνέχεια, οι ειδικοί μέτρησαν τον χρόνο που χρειάζονταν για να φτάσουν σε οργασμό. Στην αρχή της ιταλικής έρευνας ο μέσος όρος εκσπερμάτισης των συμμετεχόντων ήταν τα 31,7 δευτερόλεπτα και μετά από 12 εβδομάδες ασκήσεων ο χρόνος αυτός βελτιώθηκε και έφτασε στα 2 λεπτά.

Συνολικά 33 από τους 40 άνδρες παρουσίασαν βελτίωση με τις ασκήσεις. Μόνο 5 άνδρες δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη βελτίωση και 2 έφυγαν από τη μελέτη αφού βελτιώθηκαν. Οι 13 από τους 33 άνδρες που παρουσίασαν βελτίωση, συνέχισαν τις ασκήσεις για μια περίοδο 6 μηνών και ανέφεραν ότι διατήρησαν τη βελτίωση στον χρόνο εκσπερμάτισης που είχαν παρουσιάσει.

Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Antonio Pastore από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης είπε ότι πρόκειται για μία περιορισμένη μελέτη και ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ θετικά.