Το μεγάλο υψόμετρο βοηθάει τους υπέρβαρους να μην γίνουν παχύσαρκοι, εξηγούν αμερικανοί ερευνητές.

Έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, και πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους αμερικανούς στρατιώτες, βρήκε ότι όσοι υπηρετούσαν σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο ήταν λιγότερο πιθανό –κατά 41%- να αναπτύξουν παχυσαρκία. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 100.000 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούσαν στον αμερικανικό στρατό και στην πολεμική αεροπορία.

Βασισμένοι στα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι επιστήμονες έφτιαξαν μια λίστα με τις λιγότερο και τις περισσότερο «παχυντικές» πόλεις των ΗΠΑ. Στην πρώτη θέση ανάμεσα στις λιγότερο «παχυντικές» πόλεις φιγουράρει η πόλη Boulder στο Colorado, με υψόμετρο 8.738 χμ πάνω από το ύψος της θάλασσας, ενώ τον τίτλο της πιο «παχυντικής» πόλης κατέκτησε η πόλη Huntington της Δυτικής Virginia, με υψόμετρο μόλις 0,1 χμ.

«Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι αν ένα υπέρβαρο άτομο μετακομίσει σε μια πόλη με μεγαλύτερο υψόμετρο, θα προστατεύσει τον εαυτό του από την παχυσαρκία», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Jameson D. Voss.

Η υποξία, η παθολογική δηλαδή κατάσταση, κατά την οποία ολόκληρο το σώμα ή ένα μέρος του, στερείται επαρκούς οξυγόνωσης, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης, της ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη και ελέγχει τον μεταβολισμό. Επιπλέον, η ορμόνη της πείνας, η χολοκυστοκινίνη, υπεύθυνη για την ενεργοποίηση της πέψης του λίπους και της πρωτεΐνης και η νορεπινεφρίνη που μπορεί να επηρεάσει την όρεξη μέσω της μείωσης της ροής του αίματος στο έντερο, φαίνεται να αυξάνονται σε μεγάλα υψόμετρα.