Μπορεί ο ιπποτισμός να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας; Κι όμως, μπορεί! Το να περπατάτε στο πλάι της, στην εξωτερική πλευρά του πεζοδρομίου για να την προστατεύσετε από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές μπορεί να προσθέτει πόντους στον τομέα της ευγένειας, αλλά αφαιρεί πόντους από την υγεία σας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι έως και 1/3 υψηλότερη στο άκρη του πεζοδρομίου από ό,τι στο εσωτερικό του, γι’ αυτό και συστήνεται στους πεζούς να απέχουν από τα κράσπεδα και να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους δρόμους και τις διασταυρώσεις για το καλό της συνολικής τους υγείας.

Ο σύμβουλος σε ατμοσφαιρικά θέματα, δρ. Iarla Kilbane-Dawe, που ηγήθηκε της μελέτης, συμβουλεύει επίσης τους οδηγούς να κλείνουν τους αεραγωγούς των αυτοκινήτων όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους, ώστε να περιορίσουν την εισπνοή επιβλαβών αναθυμιάσεων από την κυκλοφορία. Δήλωσε, μάλιστα, ότι «το περπάτημα ή η ποδηλασία κατά μήκος ενός ήσυχου δρόμου μπορεί να μειώσει την έκθεσή σας στους ρύπος των αυτοκινήτων στο μισό ή και περισσότερο, ειδικά αν αποφεύγουμε πολυσύχναστες διασταυρώσεις».

Περαιτέρω έρευνες από τον δρ. Kilbane-Dawe έδειξαν ότι σε ορισμένα τμήματα της πρωτεύουσας της Αγγλίας, η έκθεση στη σωματιδιακή ρύπανση (ένα μείγμα από σκόνη, αιθάλη και θραύσματα ελαστικών) είναι η πέμπτη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.