Δεν είναι ποτέ αργά να χάσετε βάρος, υποστηρίζουν ειδικοί σε δημοσίευμα στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, καθώς σε όποια ηλικία και αν το αποφασίσετε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: η βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η απώλεια βάρους σε οποιαδήποτε ηλικία κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής αξίζει τον κόπο, αφού έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την καρδιά και τα αγγεία. Από την άλλη, όσο περισσότερο ένα άτομο παραμένει υπέρβαρο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση) και διαβήτη αργότερα στη ζωή του.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι ακόμη και η προσωρινή απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων. Έτσι, οι ενήλικες που από παχύσαρκοι πέρασαν στο υπέρβαροι ή από υπέρβαροι έφτασαν σε φυσιολογικά επίπεδα Δείκτη Μάζας Σώματος, μείωσαν την επιβάρυνση στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Η έρευνα εξέτασε το πώς οι μακροχρόνιες συνήθειες όσον αφορά τις διακυμάνσεις του σωματικού βάρους επιδρούν στον καρδιαγγειακό κίνδυνο μιας ομάδας 1.273 Βρετανών (άνδρες και γυναίκες), τους οποίους οι επιστήμονες παρακολουθούσαν από τη γέννησή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 60 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στο υπερβολικό σωματικό λίπος στην ενήλικη ζωή τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.