Δείγματα συναισθηματικής πείνας φαίνεται να υπάρχουν από πολύ νεαρή ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα, αφού παιδιά μόλις 5 χρονών αναζητούν παρηγοριά στο φαγητό όταν νιώθουν άγχος.

Γνωρίζουμε για τη συναισθηματική πείνα των ενηλίκων. Ερευνητές, όμως, υποστηρίζουν τώρα ότι οι «σπόροι» της «φυτρώνουν» από πολύ μικρή ηλικία.

Καβγάδες στο σπίτι, σχολικός εκφοβισμός (bullying) και ασθένειες στο οικογενειακό περιβάλλον είναι πιθανό να οδηγήσουν τα παιδιά στην επιθυμία για ανθυγιεινά, γεμάτα ζάχαρη, σνακ.

Βέλγοι επιστήμονες έθεσαν σε περισσότερα από 300 παιδιά, ηλικίας 5-10 ετών, ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή τους. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ρώτησαν τα παιδιά κατά πόσον είχαν βιώσει κάποια στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους, όπως διαζύγιο των γονιών ή θάνατο του παππού ή της γιαγιάς και ποια ήταν τα συναισθήματά τους.

Το bullying, τα προβλήματα με φίλους και οι καβγάδες με τα αδέρφια συμπεριλαμβάνονταν στις απαντήσεις, ενώ οι γονείς κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι γονείς συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, απαντώντας στο πόσο συχνά τα παιδιά τους κατανάλωναν διάφορες τροφές, ενώ τα παιδιά εξήγησαν τους λόγους που ένιωθαν την ανάγκη να τρώνε συγκεκριμένες τροφές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσο πιο γεμάτη με άγχος είναι η ζωή ενός παιδιού, τόσο περισσότερα γλυκά τρώει.

Στο πλαίσιο μάλιστα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την παχυσαρκία στη Σόφια της Βουλγαρίας, αναφέρθηκε ότι τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στο comfort food (παρηγορητικό φαγητό) όταν νιώθουν δυσάρεστα.