Συνολικά 10.200 ασθενείς παρακολουθήθηκαν σε διάστημα 4 χρόνων μετά από εγχειρίσεις, μεταξύ άλλων στην καρδιά και στην κοιλιακή χώρα, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Πανεπιστημίου Ruhr στο Μπόχουμ της Γερμανίας. Οι συνεντεύξεις με άνδρες και γυναίκες ασθενείς, που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Αναισθησιολογικό Συνέδριο, έδειξαν ότι οι άνδρες ανέφεραν περισσότερο πόνο. Οι ειδικοί μιλούν για διαφορές του φύλου όσον αφορά τον πόνο. Μάλιστα, θεωρούν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο οι ορμόνες, το γεγονός ότι τα δύο φύλα πιθανώς αντιδρούν διαφορετικά στα παυσίπονα καθώς επίσης, και πολιτιστικοί αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δεν έδειξαν να υπάρχει κάποια σοβαρή διαφορά ανάμεσα στον πόνο που ένοιωθαν οι άνδρες και οι γυναίκες μετά από επεμβάσεις. Όταν όμως οι επιστήμονες ξεχώρισαν τις σοβαρές εγχειρίσεις παρατήρησαν ότι μετά από εκείνες οι άνδρες ανέφεραν μεγάλο πόνο, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έλεγαν ότι πονούσαν περισσότερο μετά από μικροεπεμβάσεις.

Γενικά οι διαφορές του φύλου είναι σημαντικές και πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε τομέα της ιατρικής και της φαρμακολογίας.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο πάντως ήταν ότι όσον αφορά την ψυχολογική παράμετρο του πόνου, παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες αυξάνουν την ικανότητά τους να συγκρατήσουν τον πόνο τους όταν τους φροντίζουν νέες και ωραίες νοσοκόμες από ότι όταν οι νοσηλευτές είναι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σημασία έχει να σημειωθεί ότι γενικά στις έρευνες οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες στον πόνο, καθώς επίσης να είναι και πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα χρόνιου πόνου.