Οι επιστήμονες στηρίζουν τη διαπίστωση αυτή στη φυσική αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, που περιέχει η ντομάτα και η οποία δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε κλινική δοκιμή που έκαναν σε 72 ενήλικες βρήκαν ότι το χάπι λυκοπενίου βοηθά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, όμως επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν και άλλες μεγαλύτερης εμβέλειας μελέτες για να αποδειχθεί ότι πράγματι είναι ωφέλιμο για την καρδιά και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί μελλοντικά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge με επικεφαλής τον δρ. Joseph Cheriyan επέλεξαν 36 εθελοντές με καρδιοπάθεια και 36 υγιείς. Σε όλους έδιναν καθημερινά ένα χάπι, από τους οποίους οι μισοί έπαιρναν πράγματι ένα χάπι εμπλουτισμένο με λυκοπένιο, ενώ οι άλλοι μισοί ένα εικονικό (placebo). Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της μελέτης φρόντισαν να μην ενημερώσουν ούτε τους εθελοντές ούτε τους ερευνητές τι περιείχε το κάθε χάπι μέχρι που ολοκληρώθηκε η έρευνα, δύο μήνες αργότερα.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «PLoS One», έδειξαν ότι το αληθινό χάπι ντομάτας βελτίωσε σημαντικά τη ροή του αίματος και την κατάσταση του εσωτερικού τοιχώματος των αρτηριών στους ασθενείς με καρδιοπάθεια, σε αντίθεση με το εικονικό χάπι που δεν έκανε τίποτα. Ωστόσο, δεν επέδρασε στην αρτηριακή πίεση, την ακαμψία των αρτηριών και στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το λυκοπένιο, το οποίο χαρίζει το κόκκινο χρώμα στη ντομάτα, δεν κάνει καλό μόνο στην καρδιά, αλλά και στη γενικότερη υγεία και πιστεύουν ότι είναι ισχυρή ουσία που μπορεί να προστατέψει και από ορισμένα είδη καρκίνου.

Η ποσότητα του λυκοπενίου στις ντομάτες διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο που καταναλώνεται (ωμή, μαγειρεμένη, επεξεργασμένη σε έτοιμη σάλτσα). Εκτός από τις ντομάτες, υπάρχει επίσης στα βερίκοκα, στα καρπούζια, στα γκρέιπφρουτ και στην παπάγια.