UV: To όνομα είναι συντομογραφία της αγγλικής λέξης “ultraviolet”, που σημαίνει υπεριώδης ακτινοβολία. Ανάλογα με το μήκος κύματος και την ενέργειά της χωρίζεται σε 3 κατηγορίες:

UVA: Λειτουργεί ύπουλα, γιατί διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, χωρίς να προκαλεί κοκκινίλες ή εγκαύματα, αλλά προκαλεί φωτογήρανση και ως ένα βαθμό συνδέεται με την καρκινογένεση.

UVB: Λόγω της μεγαλύτερης ενέργειας που εκπέμπει προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, βλάβες στο DNA των κυττάρων (μεταλλάξεις) και συνδέεται άμεσα με την καρκινογένεση.

UVC: Θεωρείται άμεσα κυτταροκτόνος και χρησιμοποιείται για την αποστείρωση χώρων και εργαλείων. (Ευτυχώς, το όζον της ατμόσφαιρας απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό των UVB και UVC, με αποτέλεσμα το 98% της UV ακτινοβολίας που φτάνει σε μας να είναι η Α.)

SPF: Διεθνής ονομασία του παράγοντα αντηλιακής προστασίας (Sun Protection Filter), ο οποίος δηλώνει τον βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την UVB ακτινοβολία. Ο δείκτης προστασίας είναι πολλαπλασιαστικός του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος. Π.χ. έστω ότι το δέρμα μας κοκκινίζει από τον ήλιο σε 20’. Αν επιλέξουμε αντηλιακό με SPF 10, το δέρμα μας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από 20 λεπτά x 10, δηλαδή 200’.