Είναι σίγουρα η ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε να τις καταναλώνετε, αφού οι ανεβασμένες θερμοκρασίες περιορίζουν την όρεξη για βαριά φαγητά. Ακόμα, όμως, και αυτά τα «απλά» πιάτα έχουν μικρά μυστικά επιτυχίας. Ποια είναι αυτά;

  1. Χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας πρώτες ύλες και όσο γίνεται πιο τρυφερές. Τις περισσότερες φορές τα συστατικά της σαλάτας δεν μαγειρεύονται, γι’ αυτό και δεν μπορεί να κρυφτεί η ποιότητά τους. Αλλά, ακόμα και αν κάποια μαγειρεύονται, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να καταναλώνονται άμεσα.
  2. Τα φυλλώδη λαχανικά καλό είναι να το κόβετε με το χέρι και όχι με μαχαίρι, γιατί οξειδώνονται.
  3. Η ποσότητα του ντρέσινγκ είναι σημαντική, καθώς δεν θα πρέπει να καλύπτει τη γεύση των υλικών. Συνήθως αρκεί να δούμε τα σαλατικά να αποκτούν γυαλάδα. Καλό είναι, επίσης, το ντρέσινγκ να είναι δροσερό όταν το χρησιμοποιείτε και όχι ζεστό.
  4. Βάζετε σάλτσες, όπως η μαγιονέζα και αυτές με το γιαούρτι, στο ψυγείο και όσες έχουν ελαιόλαδο σε μέρος δροσερό και όχι κοντά σε πηγές θερμότητας.
  5. Μερικές σαλάτες (π.χ. με όσπρια) πρέπει να μαριναριστούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν συντηρήσετε μια τέτοια σαλάτα στο ψυγείο, καλό είναι πριν τη σερβίρετε να την αφήσετε λίγη ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Μην προετοιμάζετε τις σαλάτες, ιδιαίτερα αυτές με φυλλώδη λαχανικά, πολύ πριν σερβιριστούν, γιατί καταστρέφονται. Αν θέλετε μπορείτε να προετοιμάσετε τα συστατικά της και να τα αναμίξετε πριν από το σερβίρισμα.
  7. Σερβίρετε τις σαλάτες σε κρύα πιάτα.