Οι πιο καινούργιες, 3 διαστάσεων μαστογραφίες, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στο να βρίσκουν όγκους, αλλά και στο να αποφεύγουν να μπερδεύουν αθώες ενδείξεις με πιθανές ύποπτες βλάβες, με αποτέλεσμα τελικά την αναστάτωση και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η τρισδιάστατη μαστογραφία σε συνδυασμό με την ψηφιακή αύξησε τα ποσοστά διάγνωσης του καρκίνου του μαστού κατά περισσότερο από 40%. Επιπλέον, υπήρξε μία μείωση της τάξης του 15% των γυναικών που χρειαζόταν να επιστρέψουν για επιπλέον εξετάσεις, ώστε να διερευνήσουν κάποιο ύποπτο εύρημα. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις (90%) που η μαστογραφία βρίσκει κάτι που φαίνεται ύποπτο και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης αποδεικνύεται με τις λεπτομερέστερες εξετάσεις ότι δεν υπάρχει τελικά λόγος ανησυχίας.

Το πρόβλημα με τη μαστογραφία των 3 διαστάσεων, που έχει το πλεονέκτημα ότι παίρνει εικόνες των μαστών από διάφορες γωνίες, είναι ότι στοιχίζει περισσότερο και ότι εκθέτει τη γυναίκα σε περισσότερη ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες βέβαια τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση και ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν αποφασιστεί ότι η τρισδιάστατη μαστογραφία θα έπρεπε να αντικαταστήσει την ψηφιακή που χρησιμοποιείται τώρα κατά κόρον.