Καλησπέρα, είμαι 33 ετών, έχω ύψος 1.56 και βάρος 50-51 κιλά. Κατάφερα να χάσω πολύ αργά γύρω στα 9-10 κιλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Δεν υπολογίζω τις θερμίδες που τρώω, ωστόσο προσπαθώ να τρώω σωστά, λίγο και ισορροπημένα (πρωινό γάλα με βρώμη, μικρή μερίδα το μεσημέρι, κυρίως όσπρια και κοτόπουλο και καθημερινά σαλάτες και φρούτα). Κάνω μέρα παρά μέρα ήπιο κολύμπι, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών και των γλουτών, εναλλάξ. Το πρόβλημά μου είναι ότι:

1. Ενώ σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένη από το σώμα μου, το τοπικό πάχος γύρω από τους μηρούς και τους γλουτούς επιμένει. Εκτός από ασκήσεις τις οποίες ήδη κάνω, τι άλλο μπορεί να γίνει;
2. Η ζυγαριά δείχνει να έχει κολλήσει εδώ και ενάμιση μήνα στα 50,5 κιλά παρόλο που τρώω λιγότερο σε σχέση με πριν, που ζύγιζα λίγο λιγότερο. Μήπως κάνω κάτι λάθος και ο μεταβολισμός μου δε λειτουργεί; Ευχαριστώ πολύ, Μαίρη

1. Μαίρη για να εξαφανιστεί το τοπικό λίπος, πέρα από την άσκηση, θα χρειαστεί να χάσεις και λίγο βάρος ακόμα. Σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να χάσεις βάρος, αφού το σωματικό σου βάρος πλέον είναι φυσιολογικότατο, αλλά, αν θες τη λεπτομέρεια, απαιτείται έστω και μικρή απώλεια βάρους. Κατά τα άλλα, θα πρέπει να συνεχίσεις να τρως ισορροπημένα γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν τροφές που μπορούν να σου δώσουν τοπικό αποτέλεσμα ως προς το λίπος.

2. Το τι λάθος μπορεί να κάνεις δε μπορούμε εξ’ αποστάσεως να το γνωρίζουμε. Αυτό που, όμως, συμβαίνει όταν κάποιος προέρχεται από παρατεταμένη προσπάθεια απώλειας βάρους (όπως εσύ) και έχει καταλήξει σε απόλυτα φυσιολογικό βάρος είναι ότι για να χάσει και άλλο βάρος απαιτείται μεγάλη υπομονή, πιο έντονη και κυρίως πιο λεπτομερή προσπάθεια.