«Βρήκαμε ότι έχουμε γενετικές ομοιότητες με τους φίλους μας», λέει ο συμπράττων συγγραφέας της νέας έρευνας, James Fowler, καθηγητής γενετικής ιατρικής και πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego.

«Το DNA μας είναι πιο κοντά στους ανθρώπους που επιλέγουμε για φίλους μας από ότι συγκριτικά με άγνωστους ανθρώπους», συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα του Fowler ανέλυσε τα γονίδια περισσότερων από 1.900 ανθρώπων, οι οποίοι ήταν ή φίλοι ή άγνωστοι μεταξύ τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι φίλοι μοιράζονται σχεδόν το 1% των γονιδίων και σχετίζονται «συγγενικά» όπως τα τέταρτα ξαδέρφια.

«Το 1% μπορεί στους περισσότερους να μην φαίνεται μεγάλο ποσοστό, αλλά για τους γενετιστές είναι ένας σημαντικός αριθμός», συμπλήρωσε ο συμπράττων συγγραφέας Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής κοινωνιολογίας, εξελικτικής βιολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale.

«Και πόσο εντυπωσιακό: Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε ποια είναι τα τέταρτα ξαδέρφια τους! Ωστόσο, ενώ βρισκόμαστε ανάμεσα σε εκατοντάδες δυνατότητες, κατορθώνουμε να επιλέξουμε ως φίλους, τους ανθρώπους που μοιάζουν με τους συγγενείς μας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν αυτό που αποκαλούν «σκορ φιλίας», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει ποιοι θα γίνουν φίλοι μας! Το «σκορ φιλίας» θεωρείται τόσο ακριβές όσο οι μέθοδοι που βασίζονται σε γενετικούς παράγοντες και προβλέπουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας ή ψυχασθένειας.