Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (World Day of Sexual Health) γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, στις 4 Σεπτεμβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ρόλο της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και την ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξουαλική υγεία είναι εφικτή μόνο μέσα από τα σεξουαλικά δικαιώματα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), «Η σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα, δεν είναι απλώς η απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας ή αναπηρίας. Η σεξουαλική υγεία απαιτεί μια θετική προσέγγιση και με σεβασμό προς την σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις, καθώς και τη δυνατότητα ευχάριστων και ασφαλών σεξουαλικών εμπειριών, χωρίς εξαναγκασμό, διακρίσεις και βία. Για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η σεξουαλική υγεία, τα σεξουαλικά δικαιώματα όλων των ατόμων πρέπει να γίνονται σεβαστά, να προστατεύονται και να πληρούνται».

Με βάση τον παραπάνω ορισμό, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος για την Σεξουαλική Υγεία επέλεξε για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2014 το σύνθημα «Σεξουαλική Υγεία: Η ευεξία της σεξουαλικότητας».

Περισσότερα εδώ