Το νέο προσθετικό χέρι επιτρέπει στους ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό να κρατήσουν ένα εύθραυστο αντικείμενο, να δέσουν τα κορδόνια τους, να ξεχωρίσουν την υφή διαφορετικών υφασμάτων.

Πολλές από τις αισθήσεις που θεωρούμε δεδομένες, όπως ένα απαλό χάδι ή το κράτημα ενός κερασιού χωρίς να το συνθλίψουμε – δεν είναι δεδομένες για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Χάρης όμως στην πρόοδο των ερευνητών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Dustin Tyler του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο ένα νέο προσθετικό τεχνητό χέρι επιτρέπει σε εκείνους που το φορούν να νιώθουν την αίσθηση της αφής. Επιπλέον, ο πόνος – φάντασμα που συνήθως συνοδεύει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όσους δεν έχουν πλέον τα άκρα τους υποχώρησε σημαντικά.

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί αισθητήρες πίεσης, ηλεκτρόδια και ένα υπολογιστικό μηχάνημα που, με τους κατάλληλους αλγόριθμους, επεξεργάζεται τα ηλεκτρικά σήματα που δημιουργούνται όταν το προσθετικό χέρι αγγίζει κάτι, μετατρέποντάς τα στη συνέχεια σε αισθήσεις αφής στο νευρικό σύστημα.

Με αυτό τον τρόπο το τεχνητό μέλος προσαρμόζει στο σώμα, αλλά και το νευρικό σύστημα των ασθενών.

Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί ερευνητικά σε δύο ασθενείς συνθήκες εργαστηρίου. Η αυξανόμενη πρόοδος όσον αφορά την ανάκτηση και αναγνώριση των απτικών ερεθισμάτων από τους ασθενείς καθιστά αισιόδοξους τους ερευνητές ότι ένα σύστημα μπορεί να σχεδιαστεί για χρήση στην καθημερινή πράξη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.