Πρόκειται για τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Ενήλικες, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Prolepsis. Η εκδήλωση απευθύνεται σε κοινό και επιστήμονες και η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν από το κεντρικό κτίριο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα) μέχρι και την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι. Η έναρξη της ημερίδας έχει προγραμματιστεί για τις 9:00 π.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:00 μ.μ.

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες σε έντυπη μορφή, ωστόσο θα είναι διαθέσιμος και σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.diatrofikoiodigoi.gr.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, που συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλας, απαρτίζεται από τέσσερις ενότητες:
1. Διατροφή και υγεία: ο ρόλος των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών
2. Συνοπτική Παρουσίαση Εθνικών Διατροφικών Οδηγών: Η διατροφή σε κάθε ηλικία
3. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες: Διατροφικές Οδηγίες ανά Ομάδα Τροφίμων
4. Συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Στην ημερίδα έχουν κληθεί να απευθύνουν χαιρετισμούς ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο καθηγητής Καρδιολογίας και άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί θεμάτων Υγείας και Παιδείας Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, ο καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθώς και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Πολύτιμο συγγραφικό έργο
Οι οκτώ Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Οι οκτώ οδηγοί περιλαμβάνουν απλές, σύγχρονες και πάνω απ’ όλα τεκμηριωμένες πληροφορίες για κάθε θέμα διατροφής, συνδυασμένες με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, διαγράμματα και πρακτικά συμπεράσματα, προκειμένου να είναι εύκολα κατανοητοί από όλους. Ο απώτερος στόχος αυτού του πολύτιμου συγγραφικού έργου είναι να προαχθεί η υγιεινή διατροφή και φυσικά να προληφθεί και να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία, η οποία -με βάση τελευταίες έρευνες- έχει αυξηθεί ανησυχητικά στη χώρα μας.