Πρόκειται για ένα οκτάτομο έργο, για τη συγγραφή του οποίου εργάστηκαν περισσότεροι από 40 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες για δύο και πλέον χρόνια. Τέσσερις από τους τόμους απευθύνονται στους ειδικούς επιστήμονες καθώς περιέχουν την επιστημονική τεκμηρίωση. Οι υπόλοιποι τέσσερις απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Ειδικότερα:
ο πρώτος τόμος αφορά στη διατροφή των υγιών ενηλίκων
ο δεύτερος στη διατροφή των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων
ο τρίτος στη διατροφή των γυναικών στην ενήλικη ζωή και κατά τις περιόδους της κύησης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης
ο τέταρτος στη διατροφή των ατόμων άνω των 65 ετών.
Το σύνολο του περιεχομένου τους θα είναι προσβάσιμο απ’ όλους στον δικτυακό τόπο: www.diatrofikoiodigoi.gr
Ακολουθεί μια «γεύση» από τους Οδηγούς για να λύσουμε συχνές απορίες:
– Επιλέγετε φρέσκα φρούτα αντί για φυσικούς χυμούς, καθώς είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες.
– Η πατάτα έχει φυτική προέλευση και φυσικά ανήκει στα λαχανικά. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά της σε άμυλο την κατατάσσει διατροφικά στην ίδια κατηγορία με το ψωμί και τα ζυμαρικά. Η κατανάλωση πατάτας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 μερίδες ανά εβδομάδα.
– Η οδηγία για την κατανάλωση αυγών ποικίλει με βάση την ηλικία. Παραδείγματος χάριν τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 4-7 αυγά την εβδομάδα.
– Η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών φαίνεται ότι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Προσοχή: εάν δεν πίνετε οινοπνευματώδη ποτά, δεν χρειάζεται να αρχίσετε να πίνετε. Ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται η κατανάλωση 2 ποτών την ημέρα για τους άνδρες και ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν δεν καταναλώσετε αλκοόλ για μία ή περισσότερες ημέρες, μπορείτε να μεταφέρετε τον αριθμό των επιτρεπόμενων ποτών ανά ημέρα και να τα καταναλώσετε συνολικά.
– Μία μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι γάλα (250 ml), ή μισό ποτήρι συμπυκνωμένο γάλα, ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ή ένα κομμάτι σκληρό τυρί (γραβιέρα, φέτα) σε μέγεθος σπιρτόκουτου, ή δύο κουταλιές της σούπας μαλακό τυρί (ανθότυρο, κατίκι) ή μία φέτα τυρί του τοστ. Αντιστοίχως μια μερίδα φρούτων αντιστοιχεί σε ένα μέτριου μεγέθους φρούτο (μήλο, πορτοκάλι, ροδάκινο, μπανάνα), ή δύο μικρά φρούτα (μανταρίνι, ακτινίδιο), ή σε 8 περίπου φράουλες, ή σε 15 περίπου κεράσια, ή σε 30 περίπου ρώγες σταφυλιού ή σε μία φέτα καρπούζι ή σε τέσσερα αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα.
– Ένα ισορροπημένο γεύμα περιλαμβάνει μια πηγή πρωτεϊνών, μια πηγή υδατανθράκων, φρούτα και λαχανικά. Έτσι, ισορροπημένο είναι ένα γεύμα με σαρδέλες ψητές με χόρτα, ψωμί ολικής άλεσης και φρούτο εποχής ή μπριάμ με τυρί φέτα, ψωμί ολικής άλεσης, φρούτο εποχής και νερό ή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, σαλάτα με βραστά λαχανικά, φρούτο εποχής και νερό ή μοσχάρι με ρύζι, σαλάτα με ωμά λαχανικά, φρούτο εποχής και νερό.
– Για την ενίσχυση της γεύσης των φαγητών, αντί για αλάτι μπορείτε να χρησιμοποιείτε μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, δάφνη, θυμάρι, αποξηραμένο σέλινο, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε ξίδι, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδι.
– Μην ξεπλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε, γιατί είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία που χάνονται κατά το ξέπλυμα.