Οι συζυγικοί καβγάδες μπορεί να ευθύνονται για τα περιττά μας κιλά, σύμφωνα με έρευνα. Ο λόγος που οι καβγάδες αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας είναι ότι επηρεάζουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τις λιπαρές τροφές.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άντρες και οι γυναίκες που καβγαδίζουν έντονα με τους συντρόφους τους, και οι οποίοι έχουν παράλληλα και ιστορικό κατάθλιψης, καίνε λιγότερες θερμίδες μετά από ένα λιπαρό γεύμα, συγκριτικά με ζευγάρια που δεν καβγαδίζουν συχνά.

Τα ζευγάρια αυτά εμφανίζουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία συμβάλλει στην αποθήκευση λίπους και τριγλυκεριδίων (ένα είδος λίπους στο αίμα) μετά από ένα βαρύ γεύμα, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Jan Kiecold-Glaser, από το Πανεπιστήμιο του Ohio, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει παλιότερη έρευνα της κ. Kiecold-Glaser, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που στρεσάρονται βάζουν βάρος, επειδή ο μεταβολισμός τους μειώνεται, με αποτέλεσμα να καίνε 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.

«Τα ευρήματα δεν προσδιορίζουν απλώς το πώς το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αλλά τονίζουν επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των εναλλαγών στη διάθεσή μας», τονίζει η κ. Kiecold-Glaser.

Παλιότερη επίσης έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Utah είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους είναι συχνά μη υποστηρικτικός, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κάποια καρδιακή νόσο.

Στη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ohio συμμετείχαν 43 υγιή ζευγάρια, ηλικίας 24-61 ετών, που ήταν παντρεμένα για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που περιλάμβαναν εκτιμήσεις σχετικά με την ικανοποίηση που προσφέρει ο γάμος, με την εμφάνιση διαταραχών διάθεσης στο παρελθόν, καθώς και με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Κατά την διήμερη επίσκεψή τους στον χώρο της έρευνας, οι συμμετέχοντες έφαγαν αυγά, λουκάνικα γαλοπούλας και αλμυρά μπισκότα με γέμιση, συνολικής θερμιδικής αξίας 930 θερμίδων και περιεκτικότητας σε λίπος 60 γρ.

Το γεύμα σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να προσομοιάζει σε fast food επιλογές και να πλησιάζει τις θερμίδες και το λίπος ενός μπέργκερ και μιας μερίδας πατάτες από ένα ταχυφαγείο.

Δυο ώρες μετά το γεύμα, ζητήθηκε από τα ζευγάρια να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν ένα ή περισσότερα ζητήματα, τα οποία είχαν καταλήξει οι ερευνητές ότι είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν ένταση μεταξύ των συντρόφων. Συνήθως τα θέματα αυτά είχαν να κάνουν με χρήματα, ζητήματα επικοινωνίας και σχέση με τα πεθερικά.

Οι ερευνητές στη συνέχεια αποχώρησαν από το δωμάτιο κατά τη διάρκεια των βιντεοσκοπημένων αυτών συζητήσεων και στη συνέχεια κατηγοριοποίησαν τις αντιδράσεις των ζευγαριών.

Μετά τα γεύματα, οι ερευνητές υπολόγισαν την κατανάλωση ενέργειας των συμμετεχόντων (οι θερμίδες που καίγονται μετατρέποντας το φαγητό σε ενέργεια) τα πρώτα 20΄ κάθε ώρας, για τις επόμενες 7 ώρες. Οι επιστήμονες εξασφάλισαν αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό που μετρούσε την εισπνεόμενη και εκπνεόμενη ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

Η μειωμένη καύση θερμίδων μετά τα γεύματα, εξαιτίας των καβγάδων και του ιστορικού κατάθλιψης, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε «κέρδος» 5 κιλών τον χρόνο.