Το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας συνιστά στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν πλαστικά σκεύη στα μικροκύματα, επειδή η θερμότητα αυξάνει τις πιθανότητες διαρροής των χημικών που περιέχονται στα πλαστικά. Τους συνιστά επίσης, να καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα σε κονσέρβα και να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε γυάλινα ή μεταλλικά σκεύη.
Οι συστάσεις προκαλούν ανησυχία και στην περίπτωση των Η.Π.Α., αποτελούν απόρροια έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2004 και διαπίστωσε ότι η δισφαινόλη Α – ένα χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά – ανιχνεύτηκε στο 93% των δειγμάτων ούρων που συλλέχθηκαν από 2.500 παιδιά άνω των έξι ετών.
Η αρμόδια βρετανική αρχή ωστόσο (Food Standards Agency) είναι πιο καθησυχαστική αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα ανάμεσα στην επιβλαβή δράση στο ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα και την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες.
Από την άλλη μεριά, η Ενδοκρινική Εταιρία που αντιπροσωπεύει 17.000 ενδοκρινολόγους διεθνώς πιστεύει ότι δεν υπάρχει ένα «ανεκτό» όριο των επονομαζόμενων ενδοκρινικών διαταρακτών και ζητά αυστηρό έλεγχο της δισφαινόλης Α.
Οι χημικές ουσίες που χαρακτηρίζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες βρίσκονται σε πλήθος προϊόντων της καθημερινής ζωής από τα πλαστικά σκεύη μέχρι τα σπρέι για τα μαλλιά, τα καλλυντικά και τις οδοντόκρεμες.
Ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταρράκτες επειδή λειτουργούν εντός του οργανισμού ως ορμόνες παρεμποδίζοντας ή σαμποτάροντας τις φυσιολογικές ορμονικές λειτουργίες του οργανισμού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερες από 800 χημικές ουσίες που είναι ενδοκρινικοί διαταρράκτες σε χρήση γύρω μας, σε προϊόντα, αλλά και στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα. Σε σχετική έκθεση του ΠΟΥ, που θεωρείται η πληρέστερη ως σήμερα αναφορικά με το θέμα των χημικών ουσιών και των ενδοκρινικών διαταρακτών αναγνωρίζονται πολλοί συσχετισμοί ανάμεσα στην έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες και προβλήματα που περιλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, την υπογονιμότητα, το διαβήτη, την πρώιμη εφηβεία, την παχυσαρκία, τις αυτοάνοσες νόσους, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και άλλες μαθησιακές δυσκολίες, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα αγέννητα παιδιά. Σε μια από τις τελευταίες έρευνες μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα συνδέθηκε η έκθεση των εμβρύων σε χημικές ουσίες όπως οι φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη Α με την ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.
Το 2011 η Ευρωπαική Ενωση κατήργησε τη χρήση της δισφαινόλης Α σε μπιμπερό και φέτος η Ευρωπαική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων μείωσε το όριο της αποδεκτής ημερήσιας δόσης δισφαινόλης μετά από έρευνες που τη συνέδεσαν με βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και τους αναπαραγωγικούς αδένες.