«Πρώτα διαπιστώνουμε αν τα σημάδια γήρανσης οφείλονται στην παρόδο του χρόνου, τη μόλυνση του περιβάλλοντος ή σε ορμονικές διαταραχές και στη συνέχεια διαλέγουμε τις κατάλληλες συνθέσεις» εξηγεί ο δερματολόγος των διάσημων του Hollywood, dr. Howard Murad.

Περίπτωση α:
Αν το δέρμα μας είναι λεπτό, με τάση ακμής, ξηρό ή ευαίσθητο γύρω από τα μάτια και πλησιάζουμε στην εμμηνόπαυση, τότε η γήρανσή μας οφείλεται στη μείωση των οιστρογόνων, δηλαδή σε ορμονικά αίτια.

Λύση: Ψάχνουμε για συνθέσεις με φυτοοιστρογόνα, ΑΗΑ (οξέα φρούτων) και συστατικά πλούσια σε λιπίδια (π.χ. βούτυρο καριτέ). Ταυτόχρονα, εμπλουτίζουμε τις συνθέσεις μας με σόγια, μπρόκολο που είναι πηγή φυτοοιστρογόνων.

Περίπτωση β:
Αν μεγαλώνουμε όπως οι γονείς μας, τότε η γήρανση οφείλεται στα γονίδια, κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Λύση: Προϊόντα με υαλουρονικό οξύ, για να μειώσουμε τις λεπτές γραμμές, και με φωτοανακλαστήρες για να αποκτήσουμε άμεση, φυσική λάμψη.

Περίπτωση γ:
Αν παρατηρούμε δυσχρωμίες, τραχιά όψη, μαύρους κύκλους, στο παρελθόν κάναμε ηλιοθεραπεία χωρίς ιδιαίτερη προστασία, καπνίζουμε, τρώμε άτσαλα ή καταναλώνουμε συστηματικά αλκοόλ, τότε μιλάμε για περιβαλλοντική γήρανση.

Λύση: Η βιταμίνη C, για λεύκανση και αντιοξείδωση, είναι το στοιχείο που χρειαζόμαστε.

Επίσης:

  1. «Τρώμε» το νερό μας, δηλαδή εκτός από νερό, καταναλώνουμε όσα περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά μπορούμε. Χάρη στις ίνες τους διατηρούν για μεγαλύτερο διάστημα ενυδατωμένο τον οργανισμό – άρα και το δέρμα-, απ’ό,τι το νερό.
  2. Φοράμε πάντα αντηλιακό, ανεξάρτητα από την εποχή, τον καιρό ή τον τύπο δέρματος.
  3. Κοιμόμαστε γύρω στις 8 ώρες.
  4. Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και πρωτεϊνες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το σπανάκι, το λάχανο είναι περιέχουν μεγάλη ποσότητα λουτεϊνης, μιας ισχυρής αντιοξειδωτική ουσίας που αυξάνει θεαματικά την υγρασία των κυττάρων και μειώνει τις λεπτές γραμμές.