Καναδοί επιστήμονες δημιούργησαν «έξυπνα» υφάσματα, τα οποία είναι σε θέση να καταγράφουν και να μεταδίδουν ιατρικές πληροφορίες για τους ανθρώπους που τα φορούν. Η καινοτομία αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέες ανακαλύψεις που θα βοηθήσουν ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα ή ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους.

Η επιστημονική ομάδα που κρύβεται πίσω από την ανακάλυψη, εξηγεί ότι το «έξυπνο» ύφασμα αποτελείται από πολλαπλά στρώματα και οι ίνες του δρουν ταυτόχρονα ως πομποί και δέκτες. Επιπλέον, είναι ανθεκτικό, αλλά και μαλακό παράλληλα, ενώ μπορεί να υφανθεί από μαλλί ή βαμβάκι. «Όσο για την ποιότητα του σήματος, μπορεί να συγκριθεί με αυτό των διαφημιστικών κεραιών», εξηγεί ο καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας, Y. Messaddeq. Η επιφάνεια του υφάσματος μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα, προκειμένου να καταγράφει ποικίλες πληροφορίες, όπως τα επίπεδα της γλυκόζης, τον καρδιακό ρυθμό ή την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Έχει ήδη γίνει αίτηση για την κατοχύρωση της πατέντας, αν και υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, πριν κυκλοφορεί το νέο ύφασμα στην αγορά. «Φυσικά, η νέα αυτή τεχνολογία θα συνδεθεί με ασύρματο δίκτυο, γι’ αυτό και θα πρέπει να λυθεί το θέμα της παροχής ενέργειας», συμπληρώνει ο καθηγητής, κ. Messaddeq.