Αγορές εμπειρίας

Οι αγορές εμπειρίας (το να ξοδεύουμε χρήματα για να κάνουμε κάτι) ενδεχομένως να παρέχουν ευτυχία που διαρκεί περισσότερο συγκριτικά με τις υλικές αγορές (χρήματα που δαπανάμε για να έχουμε υλικά αγαθά). Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science». Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η αναμονή για την εμπειρία που είχαν αγοράσει προσφέρει περισσότερη ευτυχία και έξαψη από ότι συμβαίνει στην περίπτωση αγοράς υλικών αγαθών. Από τον προγραμματισμό των διακοπών μας δηλαδή, μέχρι τα πάρτι, ένα δείπνο ή μια συναυλία, φαίνεται να παίρνουμε περισσότερα οφέλη λόγω της προσδοκίας μας.

Αφθονία και απόλαυση

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Personality and Social Psychology Bulletin» δείχνει ότι ο πλούτος, τόσο σε υλικά αγαθά όσο και σε εμπειρίες, τείνει να μειώνει την ικανότητά μας να γευόμαστε απλές χαρές και στιγμές της καθημερινότητας. Αντίθετα με την αφθονία, οι αντιξοότητες του παρελθόντος ή η έλλειψη πλούτου στο παρόν αυξάνουν την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε στιγμές της καθημερινότητά μας. Αρκεί να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι το μέλλον μπορεί να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο και αυτό θα μας κάνει να σταματήσουμε και να… μυρίσουμε τα λουλούδια, εξηγούν οι επιστήμονες.

Να δανείζει ή να μην δανείζει κανείς;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCLA και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard μελετούν τις διαφορές των ανθρώπων που δανείζουν και αυτών δανείζονται χρήματα, όσον αφορά το τι θεωρούν σχετικά με τα δανειακά κεφάλαια και τις προσδοκίες τους σχετικά με το πώς μπορούν να δαπανηθούν τα λεφτά αυτά. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι δανείζουν είναι πιο θυμωμένοι όταν οι δανειζόμενοι χρησιμοποιούν τα λεφτά για ηδονιστικές -και όχι για χρηστικές- αγορές.

Πλούσιος και ευτυχισμένος;

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνει κανείς πλούσιος είναι το μονοπάτι προς την ευτυχία. Ωστόσο, ο πλούτος δεν φαίνεται να αγοράζει την ευτυχία. Σύμφωνα με έρευνα μελετητών από την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard, το Πανεπιστήμιο του Mannheim και του Yale, πλούσιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι αν είχαν 3-4 φορές περισσότερα χρήματα, θα μπορούσαν να σκοράρουν «10» στην ευτυχία, ανεξάρτητα από τον πλούτο που ήδη είχαν στην κατοχή τους. Άτομα με περιουσία ενός εκατομμυρίου ή 10 εκατομμυρίων δολαρίων δεν γίνονται πιο ευτυχισμένοι καθώς αυξάνεται η περιουσία τους, τονίζουν οι ερευνητές.