Δεν μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας να δεν ρίξετε μια τελευταία ματιά στο facebook; Αναζητάτε το κινητό σας πριν καλά καλά ξυπνήσετε;

Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί ενήλικες σήμερα δαπανούν περισσότερες ώρες τη μέρα μπροστά σε υπολογιστές και smartphones, παρά για ύπνο, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι στις μέρες μας κοιμούνται 8 ώρες και 21 λεπτά και περνάνε 8 ώρες και 41 λεπτά μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών.

Το 81% όσων χρησιμοποιούν smartphone, το έχουν ανοιχτό και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Οι 4 στους 10 έφηβους και ενήλικες δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις, που ξύπνησαν μέσα στη νύχτα από τον ήχο του κινητού τους για να ελέγξουν τα μηνύματα ή τα e-mail τους.

Επιπλέον, το 51% δαπανούν περισσότερο χρόνο κάθε πρωί για να τσεκάρουν τα e-mail τους και να μπουν στο internet, το 32% για να ασχοληθούν με την εξωτερική τους εμφάνιση και μόλις το 18% για να φάνε πρωινό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι νέες αυτές συνήθειες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου και επομένως στην υγεία των ατόμων, αφού η έλλειψη ύπνου σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, υψηλής πίεσης και διαβήτη.

Επίσης κάνει το άτομο πιο επιρρεπές σε ψυχικά προβλήματα, όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη, ενώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμα και τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Οι ειδικοί συνιστούν να κλείνουμε όλες τις τεχνολογικές συσκευές τουλάχιστον 60-90’ πριν πέσουμε στο κρεβάτι, αν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Ακολουθήστε το στο Google News