Όταν ερωτήθηκαν για τις συνήθειες γύρω από την αντηλιακή προστασία, σχεδόν το ένα τρίτο (34%) των Ελλήνων δηλώνει ότι προστατεύεται όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Χιλή (33%) και η Αυστραλία (32%). Στο άλλο άκρο, βρίσκονται οι χώρες-έκπληξη, το Βέλγιο, η Δανία, που παρά το υψηλό βιοτικό επίπεδό τους, μόνο το 6% δηλώνει ότι λαμβάνει μέτρα αντηλιακής προστασίας όλο τον χρόνο. Στην ίδια μοίρα και η Ρωσία. 

Όσον αφορά την παιδική προστασία από τον ήλιο, πάλι εμείς οι Έλληνες φαίνεται ότι είμαστε υπεύθυνοι γονείς, αφού το 96% που έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών, δηλώνει ότι εφαρμόζει πάντα ή συχνά αντηλιακή προστασία στα παιδιά του σε σχέση με το 87% του μέσου όρου. Εξίσου σημαντικό: Το 76% γνωρίζει ότι ένα έγκαυμα κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. 

Ωστόσο, κάπου εδώ έγκειται ένα παράδοξο: Παρά την ενημέρωσή μας για τους κινδύνους του ήλιου, μόνο το 52% ελέγχουμε μόνοι μας τις ελιές μας, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Το ποσοστό μικραίνει δραματικά (19%) για εκείνους που επισκέπτονται δερματολόγο για εξέταση σπίλων. Ωστόσο, 8 στους 10 από μας δηλώνουμε ότι φροντίζουν περισσότερο για την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν παρά για τη δική τους.

Check, check, skin check
Aν και η Αυστραλία και η Νότιος Αμερική είναι δύο από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές του πλανήτη, οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν την τάση για Skinchecking, δηλαδή για την εξέταση του δέρματος σχετικά με ύποπτους σπίλους. Όσον αφορά τα φύλα, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την αντηλιακή προστασία. Οι άνδρες γενικά προτιμούν να αποφεύγουν τον ήλιο σε αντίθεση με τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες εφαρμόζουν πιο συστηματικά αντηλιακή προστασία. Όσον αφορά τις ηλικίες, όσοι είναι από 35 έως 44 ετών χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία για να προστατεύσουν το σώμα τους από τον ήλιο ενώ οι νεαρότεροι (20-24 ετών), δείχνουν να ανησυχούν περισσότερο για τη βλάβη του ήλιου στο πρόσωπό τους. Δυστυχώς οι έφηβοι (15-19 ετών) είναι οι πιο απρόσεχτοι, αφού αποφεύγουν τα αξεσουάρ προφύλαξης αλλά και τις αντηλιακές κρέμες.

Νέοι και απρόσεχτοι με το δέρμα τους
Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, οι έφηβοι μεταξύ 15 και 19 ετών είναι οι πιο απρόσεχτοι στη συμπεριφορά τους ως προς την αντηλιακή προστασία και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, γεγονός που γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικό γνωρίζοντας ότι, το 80% της βλάβης στο δέρμα που προκαλείται από τον ήλιο, συμβαίνει πριν την ηλικία των 18. Είτε πρόκειται για fashion statement ή για καθαρή επαναστατικότητα, οι έφηβοι αυτοί είναι εξίσου επιφυλακτικοί με τα αξεσουάρ για τον ήλιο: φορούν λιγότερο γυαλιά ηλίου (46%) ή καπέλα (26%).

Ήλιος και παιδί
Έρευνα της La Roche-Posay και την εταιρεία Ipsos σε 23 χώρες ανά τον κόσμο έδειξε ότι το 87% των γονέων με παιδιά κάτω των 12 ετών εφαρμόζουν αντηλιακό στα παιδιά όταν εκτίθενται στον ήλιο. Γνωρίζατε ότι το 50% έως 80% των βλαβών του δέρματος που σχετίζονται με τις ακτίνες UV, συμβαίνει κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία; Με την ολοκληρωμένη σειρά ANTHELIOS dermo-pediatrics για βρέφη και παιδιά, υιοθετήστε την ασφαλή συμπεριφορά στον ήλιο και γίνετε «φύλακας» της υγείας των μικρών αγαπημένων σας!

ANTHELIOS dermo–pediatrics:  Ο «ειδικός» στην προστασία των παιδιών
Περισσότεροι από 25.000 δερματολόγοι και παιδίατροι σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονται την αντηλιακή προστασία ANTHELIOS της La Roche-Posay. Mε πολυετή εξειδίκευση στην προστασία από τη UV ακτινοβολία, η σειρά ANTHELIOS XL dermo-pediatrics προσφέρει αποτελεσματική προστασία ευρέως φάσματος UVB/ UVA, ακόμα και από τις μακρές UVA, 2 φορές υψηλότερη από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ευαίσθητου παιδικού δέρματος, προσφέρει πολύ υψηλή προστασία από τον ήλιο, σε συνθέσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανικά φίλτρα, ειδικά προσαρμοσμένες στο ευαίσθητο παιδικό δέρμα. Δοκιμασμένη σε παιδιά με ατοπία ή πολύ ευαίσθητο δέρμα, τα φίλτρα προστασίας είναι εξαιρετικά φωτοσταθερά και οι συνθέσεις τους είναι πολύ ανθεκτικές στο νερό, την εφίδρωση και την άμμο, ώστε να αντέχουν τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού στη θάλασσα. Με υφή που δεν τρέχει στα μάτια, είναι κατάλληλα για χρήση στο πρόσωπο και το σώμα.

Οι Ελληνίδες μαμάδες ξέρουν να προστατεύουν
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη La Roche-Posay στην Ελλάδα, οι μητέρες βρεφών και παιδιών φοβούνται αρκετά περισσότερο τον ήλιο και τους κινδύνους του σε ποσοστό 78% (έναντι 70% του μέσου όρου των γυναικών που δεν είναι μητέρες) και γι’ αυτό αναζητούν την απόλυτη προστασία και τη μέγιστη ασφάλεια για τα μωρά τους. Ξεκινούν να χρησιμοποιούν την αντηλιακή προστασία, από νωρίς την Άνοιξη στην πόλη, και συνεχίζουν μέχρι και το Φθινόπωρο. Με κίνητρο τους να προσφέρουν την υψηλότερη προστασία με συντριπτικό ποσοστό 98%, οι περισσότερες Ελληνίδες μητέρες επιλέγουν αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 50+ και ταυτόχρονα, θέλοντας να διασφαλίσουν την ασφάλεια, το 97% αναζητά μια σύνθεση που να είναι δερματολογικά ελεγμένη.

Βασικές συμβουλές
* Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη. Προτιμήστε τη σκιά.
* Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας.
* Μην εκθέτετε απευθείας στον ήλιο βρέφη και μικρά παιδιά.
* Προστατέψτε τα βρέφη και τα παιδιά, φορώντας καπέλο, μπλουζάκι και γυαλιά ηλίου.
* Επιλέξτε αντηλιακό ευρέος φάσματος UVA/UVB.  Εφαρμόστε το πριν την έκθεση στον ήλιο. * Ανανεώνετε συχνά, ειδικά μετά το κολύμπι, τον ιδρώτα ή το σκούπισμα με πετσέτα. 

Βe a Skin Checker
Mε δεδομένο ότι το 90% των καρκίνων του δέρματος θεραπεύονται αν διαγνωστούν εγκαίρως, η La Roche-Posay μας παρακινεί να ελέγξουμε τις ελιές μας αλλά και των αγαπημένων μας, μέσω της διεθνούς καμπάνιας ευαισθητοποίησης «ΓΙΝΕ SKIN CHECKER» και μας προτρέπει να μπούμε στην παγκόσμια ομάδα των Skin Checkers. «Αν αγαπάς κάποιον, διάδωσέ το»: Ως τώρα τα μέλη πλησιάζουν τα 11.000.000 παγκοσμίως και αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Μπείτε εδώ και δείτε τον ρυθμό διάδοσης του μηνύματος. 

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 23 χώρες του κόσμου από την Ipsos για τη La Roche Posay. 

Ακολουθήστε το στο Google News