Γεια σας. Είμαι 16 ετών και 51 κιλά. Πρόσφατα γράφτηκα γυμναστήριο. Έχω πάει 2 φορές. Την πρώτη όπου ξεκίνησα με διάδρομο για 25′ κατάφερα να κάνω και όλες τις υπόλοιπες ασκήσεις με βάσει το πρόγραμμα που μου έδωσαν. Την δεύτερη φορά όμως που πήγα κατάφερα να κάνω μόνο 1 τέταρτο διάδρομο και μετά το έκλεισα διότι ένιωθα πως δεν μπορούσα να συνεχίσω άλλο. Είπα σε μια γυμνάστρια πως δεν αισθανόμουν καλά με έβαλε να καθίσω μου έριχνε νερό στο πρόσωπο και ύστερα λιποθύμησα. Με συνεφέρανε και μου είπανε να έρθω από την επόμενη μέρα. Ανησυχώ όμως και δεν ξέρω αν πρέπει να συνεχίσω ή όχι. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ. Άρτεμις

Αγαπητή Άρτεμις,

Αρχικά δε χρειάζεται να ανησυχήσεις. Σκέψου ότι τις δύο φορές που πήγες στο γυμναστήριο έκανες διάδρομο και ασκήσεις ενδυνάμωσης αρκετή ώρα. Ο οργανισμός σου δεν είναι έτοιμος για μία τέτοια επιβάρυνση αυτή τη στιγμή. Αναφέρεις ότι πρώτη φορά έκανες 25 λεπτά συν τις ασκήσεις που φαντάζομαι θα ήταν για ολόκληρο το σώμα με κάποια σεβαστή διάρκεια.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα λίγο από την αρχή. Πριν πας στο γυμναστήριο είχες φάει κάτι; Έχεις κάνει εξετάσεις για την υγεία σου; Είσαι υποτασική και λιποθύμησες; Είσαι αναιμική και λιποθύμησες; Έπαθες θερμοπληξία στο περιβάλλον που ήσουν και έχασες τις αισθήσεις σου; Η διακοπή του διαδρόμου στα 15 λεπτά ήταν λόγω δύσπνοιας, υψηλής ταχυκαρδίας; αίσθηση δυνατών χτύπων στη καρδιά; πόνο στους μύες ή αρθρώσεις; Ή απλά αίσθηση μεγάλης κούρασης; Βλέπεις, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να δούμε σε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Θα πρότεινα κάτι πιο χαλαρό για αρχή και να είσαι προετοιμασμένη για τη γυμναστική, που σημαίνει να έχεις αποθέματα ενέργειας. Η λογική του δε τρώω τίποτα πριν τη γυμναστική για να χάσω βάρος ισχύει αλλά με την αρνητική έννοια. Ηλικιακά είσαι πολύ μικρή και άρα οι πιθανότητες για κάποια χρόνια νόσο και κατάσταση είναι μειωμένες, ωστόσο πάντα υπάρχουν.

Τέλος θα πρότεινα να ξεκινούσες πρώτα με την αναερόβια άσκηση (τα βάρη-μηχανήματα κτλ) και μετά με την αερόβια (διάδρομο-ποδήλατο κτλ.). Μετά την 25λεπτη αερόβια άσκηση τα ενεργειακά σου αποθέματα έχουν μειωθεί οπότε δε θα μπορείς να ανταπεξέλθεις ευδόκιμα στην αναερόβια άσκηση. Μέσα στην εβδομάδα βάλε διαλλείματα ανάμεσα στις επισκέψεις σου στο γυμναστήριο. Η ανάπαυση είναι κλειδί για την επιτυχία ενός προγράμματος και για τη γενικότερη σωματική απόδοση και υγεία του ασκούμενου.

Εν κατακλείδι δε θεωρώ ότι χρειάζεται να ανησυχείς.