Προστατεύει την καρδιά, απομακρύνει τον κίνδυνο του Aλτσχάιμερ και της κατάθλιψης και θεωρείται το μυστικό για μία μακρά και υγιή ζωή. Τώρα οι ερευνητές αναδεικνύουν τη μεσογειακή διατροφή και σε εχθρό του καρκίνου του μαστού. Ειδικά μάλιστα όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση ελαιόλαδου. Ισπανίδες που ακολούθησαν αυτήν τη «συνταγή» μείωσαν τον κίνδυνό τους κατά 68% σε σχέση με γυναίκες που ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.Η μεσογειακή δίαιτα συνίσταται στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, σπόρων, ελιών, οσπρίων, μαζί με αρκετό έξτρα παρθένο ελαιόλαδου, ψάρι και λίγο κόκκινο κρασί.Οι ερευνητές συνέλεξαν 4282 γυναίκες από 60 ως 80 ετών που είχαν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Τις χώρισαν σε τρεις ομάδες και τους ζήτησαν στη συνέχεια είτε να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο, είτε με ξηρούς καρπούς είτε μία άλλη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν τη δίαιτα με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχαν 68% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του μαστού από ότι όσες είχαν ακολουθήσει εκείνη με τα χαμηλά λιπαρά. Εκείνες που έτρωγαν επιπλέον ξηρούς καρπούς αντί για ελαιόλαδο είχαν μείωση στον κίνδυνό τους αλλά όχι τόσο όσο εκείνες που κατανάλωναν επιπλέον ελαιόλαδο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Navarra στην Ισπανία εξήγησαν ότι δεν ξέρουν αν παίζει ρόλο μόνο το ελαιόλαδο ή η κατανάλωσή του στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής αλλά ότι η εν λόγω διατροφή μπορεί να αποτελέσει μία καλή ιδέα για πρόληψη.