Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα ανήσυχοι από άσχημα όνειρα; Έχετε αναρωτηθεί ότι μπορεί να φταίει η στάση σας στο κρεβάτι, τουλάχιστον εν μέρει; Αυτό ακριβώς υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Shue Yan στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στη επιθεώρηση Dreaming το 40% των ανθρώπων που κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά παραδέχθηκαν ότι είχαν δυσάρεστα και ενοχλητικά όνειρα καθώς και εφιάλτες. Συγκριτικά το ίδιο ανέφεραν μόνο το 14,6% όσων συνηθίζουν να κοιμούνται στο δεξί πλευρό.

Επιπλέον όσοι κοιμούνταν στη δεξιά πλευρά ανέφεραν ότι είχαν πιο ευχάριστα όνειρα καθώς και αίσθημα ευχαρίστησης και ασφάλειας.

Όσο για εκείνους που κοιμούνται μπρούμυτα ανέφεραν συχνότερα ότι ένιωθαν «κλειδωμένοι», «δεμένοι» «αδύνατον να κινηθούν», αλλά παράλληλα ανέφεραν και περισσότερες ερωτικές σκέψεις!

«Η έρευνα παρέχει στοιχεία ότι οι εμπειρίες των ονείρων και ειδικότερα το περιεχόμενο των ονείρων μπορεί να επηρεαστεί από την στάση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου. Ο εγκέφαλος στη διάρκεια του ύπνου δεν είναι τελείως αποκομμένος από το εξωτερικό περιβάλλον και τα ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του περιβάλλοντος, μάλλον ενσωματώνονται στο περιεχόμενο του ονείρου πιο συχνά από όσο υποθέτουμε ή αντιλαμβανόμαστε» αναφέρουν οι ερευνητές.