Τα καρότα περιέχουν τα βήτα καροτένια που ευθύνονται για το ζωηρό τους χρώμα και τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό βοηθώντας την όραση και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας.

Τέτοιες ουσίες βρίσκονται και σε άλλα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως είναι το σπανάκι, οι πιπεριές και τα μάνγκο.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τέτοιες ουσίες δρουν προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά.

Η έρευνα όμως αυτή, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση σχετικά με τη Διατροφή, δείχνει ότι η θετική τους επίδραση αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι τεράστια.

Επιστήμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη μελέτησαν 1500 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στον μαστό κι άλλες τόσες που δεν είχαν ποτέ τέτοιο πρόβλημα. Ερωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τους πήραν αίμα για να διερευνήσουν τα επίπεδα των βήτα καροτένιων στο αίμα τους, καθώς επίσης και άλλων ευεργετικών ουσιών όπως η βιταμίνη C και το λυκοπένιο. Βρήκαν έτσι ότι οι γυναίκες που έτρωγαν καρότα και πιπεριές είχαν 40 με 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού.