Οταν ήταν μικρή, η Ιβάνκα ήταν μοντέλο, όπως και η μητέρα της. Είναιξανθιά, με ύψος 1,80 μ. αλλά η καριέρα της ως μοντέλο τελείωσε νωρίς. Ο διάσημος μπαμπάς της την προόριζε για κληρονόμο της αυτοκρατορίας του.

Και φαίνεται ότι είχε δίκιο, γιατί σήμερα η Ιβάνκα συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο της αντιπροέδρου του κολοσσού του Τραμπ, της επιχειρηματία μόδας και της μητέρας δύο παιδιών.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για εκείνη. Η 32χρονη Ιβάνκα Τραμπ είναι αποφασισμένη να κάνει τον επιχειρηματικό κόσμο πιο φιλικόπρος τις γυναίκες, ξεκινώντας από τη δική της εταιρεία.

Θέλει να βοηθήσει τις γυναίκες να κατακτούν ηγετικές θέσεις

Η Ιβάνκα Τραμπ, εργάζεται καθημερινά στην «αυτοκρατορία» τουπατέρα της αλλά και στη δική της εταιρεία. Και πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για έναν μοντέρνο εργασιακό χώρο, ο οποίος θα βοηθήσει τη νέα γενιά γυναικών μάνατζερ να καλύψουν τη διαφορά.

Όταν η Ιβάνκα Τραμπ πηγαίνει στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά για να αγκαλιάσει τα δύο της μωρά, φοράει κάτι πιο άνετο, έστω και αν αυτό διαρκεί λίγα λεπτά, πριν φύγει ξανά για δείπνο εργασίας.

«Χρειάζομαι αυτόν τον πνευματικό διαχωρισμό» λέει. «Ακόμα κι αν το τηλέφωνό μου χτυπάει, ακόμα και αν πρέπει να ελέγχω τα e-mail μου». Μια γρήγορη αλλαγή ρούχων αρκεί για να την μεταμορφώσει από μία δυναμική επιχειρηματία σε μια απλή μαμά.

Και η 32χρονη Τραμπ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τις προσδοκίες που έχουν οι εργοδότες από τις γυναίκες ηγέτες, ξεκινώντας από τη δική της επιχείρηση.

«Η ζωή δεν είναι 9-5 πια»

«Η ζωή δεν είναι 9-5 πια», λέει η Τραμπ, η οποία βρίσκεται στο Νο33της λίστα του Fortune «40 under 40» του 2014.

Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε και να δημιουργήσουμε έναεργασιακό περιβάλλον που να ευνοεί τις πολυδιάστατες γυναίκεςπου έχουν οικογένειες, που έχουν ζωή και έξω από το γραφείο τους και που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, επειδή η δουλειά τους συνεχίζεται και στο σπίτι.

Το 2010, η Τραμπ ξεκίνησε τη δική της εταιρεία, «Ivanka Trump Apparel and Accessories» με μια σειρά υποδημάτων. Από τότε, επεκτάθηκε σε 11 διαφορετικές σειρές προϊόντων που πωλούνται σε Nordstrom, Macy, Bloomingdale και σε 300 ακόμα σημεία.

Η Τραμπ δημιούργησε την εταιρεία της προσλαμβάνοντας μια μικρή ομάδα εργαζομένων, δημιουργώντας μια εταιρική κουλτούρα που ναευνοεί τις γυναίκες με μικρά παιδιά.

Δεν έχει πολιτική αδειών στην επιχείρηση

Η Τραμπ, δεν έχει τυπική πολιτική αδειών και διακοπών στην εταιρεία της. Επικεντρώνεται στο να προσλαμβάνει άτομα που δεν θα είχαν ως στόχο να κάνουν κατάχρηση των αδειών για να περνούνχρόνο εκτός της δουλειάς. Εχει δημιουργήσει μία «παιδική γωνιά» στα γραφεία της εταιρείας, για τους υπαλλήλους που πρέπει να φέρνουν τα παιδιά τους στη δουλειά περιστασιακά.

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους της να ρυθμίζουνμόνοι τους το πρόγραμμα τους, ώστε να μπορούν να κάνουνπροπόνηση το πρωί ή να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο και να πάνε να τα πάρουν αργότερα.

Δεν θέλει εγκλωβισμένους υπαλλήλους

«Αντί να οικοδομήσουμε μια κουλτούρα ακινησίας κάνοντας τους υπαλλήλους να νιώθουν εγκλωβισμένοι, αναγνωρίζουμε ότι η προσωπική παρουσία στο γραφείο, δεν συνδυάζεται κατ’ ανάγκη με την καλή δουλειά».

Η δουλειά του καθενός φαίνεται και μπορεί να μετρηθεί, λέει η Τραμπ. Φαίνεται ποιος είναι παραγωγικός και ποιος όχι. Και τονίζει ότι οιυπάλληλοι αποδίδουν περισσότερο όταν είναι ελεύθεροι. Οταν ξέρουν ότι μπορούν να κανονίσουν και άλλα πράγματα μέσα στην ημέρα τους, και δεν είναι εγκλωβισμένοι στη δουλειά.

Οι εργοδότες φοβούνται μια τόσο φιλελεύθερη εργασιακή πολιτική

Γιατί δεν υιοθετούν όλοι οι εργοδότες την προοδευτική πολιτική της; «Φοβούνται» απαντά η Ιβάνκα. «Οι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ μήπως χάσουν τον έλεγχο, αλλά τελικά όλα εξαρτώνται από τους ανθρώπους που προσλαμβάνεις».

Όσο για τον δικό της πολυδιάστατο ρόλο ως μαμά, μάνατζερακινήτων και επιχειρηματία της μόδας, η Τραμπ λέει ότι υπάρχουνεύκολα βήματα για να διαχειριστείς τα πράγματα. Οταν βρίσκεται σε ταξίδι εργασίας για λίγες μέρες, για παράδειγμα, δεν θα προγραμματίσει δείπνο εργασίας την πρώτη νύχτα της επιστροφής στη Νέα Υόρκη.

Αλλά αν ένα παιδί της αρρωστήσει ή μια μεγάλη υπόθεση προκύψει, όλο το χρονοδιάγραμμα ακυρώνεται. «Τότε δεν υπάρχει καμιά ισορροπία, ωστόσο η ζωή είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ»τονίζει.

Δεν την ενοχλεί η κακή κριτική

Η κόρη του Ντόναλντ γνωρίζει ότι η θέση της ως κληρονόμος της περιουσίας του Τραμπ κάνει κάποιους να αμφιβάλλουν για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο, αλλά δεν την ενοχλεί. Είναι πολύ απασχολημένη με το χτίσιμο της επιχείρησής της και την ανάπτυξη του Trump Organization, για να ανησυχεί για τους επικριτές της.

«Όταν είσαι εκτεθειμένος στα μάτια του κοινού, είναι πολύ αντιπαραγωγικό να σκέφτεσαι πώς σε βλέπουν οι άλλοι» λέει.

«Απλά, πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Αν κάποιος θέλει να έχει εσφαλμένη άποψη για μένα, χωρίς να με γνωρίζει δεν ενοχλεί ιδιαίτερα, εκτός αν κάνω κάτι που ενισχύει αυτή την άποψη».