Όποιος από εμάς έχει ακολουθήσει σε κάποια φάση της ζωής του κάποια δίαιτα, γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο είναι να την κρατήσει, αλλά και πόσο εύκολο είναι να γυρίσει σε παλιές, κακές συνήθειες.

Ωστόσο, ερευνητές υποστηρίζουν πως αν καταφέρουμε να ακολουθήσουμε το διατροφικό μας πρόγραμμα για 12 μήνες και να δείξουμε την πρέπουσα εγκράτεια, τότε θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Θα μπορέσουμε, δηλαδή, να χάσουμε το βάρος που θέλουμε, αλλά και να κρατήσουμε τα κιλά αυτά μακριά μια για πάντα.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται σε νηστεία ή δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες αποθηκεύει περισσότερο λίπος για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτήν την περίοδο στέρησης.

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να παρακάμψουμε αυτόν τον μηχανισμό επιβίωσης, αρκεί να κάνουμε υπομονή για έναν χρόνο, ώστε να έχουμε σημαντικές αλλαγές στις χημικές ουσίες που «κυβερνούν» την όρεξή μας. Πείραμα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Δανία, έδειξε ότι το σώμα μας χρειάζεται 12 μήνες για να προσαρμοστεί στις νέες αυτές διατροφικές συνθήκες και να διατηρήσει το νέο του βάρος για μεγάλο διάστημα, χωρίς δηλαδή να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε.