Μπορεί να είναι από τα πιο παραμελημένα σημεία του σώματός μας, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η σημασία του είναι μεγάλη για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας μας. Πόσο καλά, λοιπόν, γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου και πόσο σωστά το φροντίζουμε; Ας απαντήσουμε στις 11 ερωτήσεις που ακολουθούν και ας βρούμε τα αδύνατα σημεία μας (αν υπάρχουν).Ο πρωταγωνιστής της πεπτικής διαδικασίας είναι…Α. Το στομάχι Β. Το έντεροΣωστή απάντηση: ΒΣε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, το μεγαλύτερο μέρος της πέψης πραγματοποιείται στο λεπτό έντερο, το οποίο απορροφά και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Το στομάχι μας, με απλά λόγια, δέχεται την τροφή, την ανακατεύει και τη διασπά σε μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύει στο λεπτό έντερο.Προβιο­τικά και πρεβιοτικά είναι το ίδιο;Α. ΝαιΒ. ΌχιΣωστή απάντηση: ΒΤα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας. Αντίθετα, τα πρεβιοτικά δεν είναι μικροοοργανισμοί αλλά συστατικά (όπως π.χ. οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες), που αποτελούν τροφή των υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων. Με άλλα λόγια, τα πρεβιοτικά ενισχύουν τη συγκέντρωση των προβιοτικών.Εκκρίνει το στομάχι ορμόνες;Α. ΝαιΒ. ΌχιΣωστή απάντηση: ΑΗ γκρελίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα του βλεννογόνου του στομάχου. Πρόκειται για την ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και τα επίπεδά της ανεβαίνουν πριν από το φαγητό και πέφτουν μετά την κατανάλωσή του. Επίσης, η γαστρίνη είναι μία ακόμα ορμόνη που εκκρίνεται στο στομάχι και ειδικότερα από ειδικά κύτταρα της πυλωρικής μοίρας του στομάχου (συγκεκριμένα, από το πυλωρικό άντρο). Πάσχουμε από δυσκοιλιότητα όταν…Α. Δυσκολευόμαστε στις κενώσεις Β. Πηγαίνουμε τουαλέτα μέρα παρά μέραΣωστή απάντηση: ΑΓια να θεωρηθεί ότι πάσχουμε από δυσκοιλιότητα, πρέπει στη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών να ισχύουν τουλάχιστον δύο από τις παρακάτω προϋποθέσεις: ο αριθμός των κενώσεων να μην ξεπερνά τις τρεις την εβδομάδα, τουλάχιστον στο ένα τέταρτο των κενώσεων να δυσκολευόμαστε στην αποβολή των κοπράνων, τουλάχιστον στο ένα τέταρτο των κενώσεων να έχουμε σκληρά κόπρανα και τουλάχιστον στο ένα τέταρτο των κενώσεων να κάνουμε χρήση κλυσμάτων ή καθαρτικών. Τα παραπάνω αποτελούν τα κριτήρια της λειτουργικής δυσκοιλιότητας, δηλαδή της δυσκοιλιότητας που δεν οφείλεται σε παθολογικό ανατομικό αίτιο. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να απευθυνθούμε στον γιατρό μας αν το πρόβλημα έχει εμφανιστεί πρόσφατα, γιατί μπορεί να κρύβει κάποια παθολογική αιτία. Η καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι τα καθαρτικάΑ. ΣωστόΒ. ΛάθοςΣωστή απάντηση: ΒΤα καθαρτικά δεν αποτελούν θεραπεία στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας αλλά προσωρινή λύση. Μάλιστα, η χρόνια χρήση τους δεν είναι άνευ παρενεργειών, καθώς συνδέεται με ατονία του εντέρου, υποκαλιαιμία, πόνο στην κοιλιά, ναυτία, μυϊκή αδυναμία και μελάγχρωση (μελανή χροιά) του εντερικού βλεννογόνου, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και βλάβη στο εντερικό νευρικό πλέγμα.Οι φυτικές ίνες πάντα βοηθούνΑ. ΣωστόΒ. ΛάθοςΣωστή απάντηση: ΒΣε γενικές γραμμές οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Ωστόσο, καλό είναι να τις εισάγουμε σταδιακά στη διατροφή μας, ώστε να αποφεύγουμε φουσκώματα ή αέρια. Επίσης, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ενοχλήσεις σε όσους πάσχουν από ευερέθιστο έντερο, γι’ αυτό ας μην υπερβάλλουν, αλλά καλύτερα να μειώσουν την ποσότητα που προσλαμβάνουν.Στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας βοηθάει…Α. Η μαστίχαΒ. Η σόδαΣωστή απάντηση: Α Φάγαμε πολύ και γρήγορα και τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Μπορεί η πρώτη μας επιλογή να είναι συνήθως η σόδα, αλλά η κατανάλωσή της προκαλεί αραίωση των γαστρικών υγρών και συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσκολεύοντας έτσι την πέψη. Είναι προτιμότερο να μασήσουμε μαστίχα, ώστε να προκαλέσουμε έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού και να διευκολύνουμε έτσι την πεπτική διαδικασία.Τα καυτερά φαγητά προκαλούν έλκηΑ. ΝαιΒ. Όχι Σωστή απάντηση: ΒΗ πλειονότητα των ελκών του στομάχου προκαλούνται είτε από μόλυνση εξαιτίας του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Η. pylori) είτε από έντονη χρήση παυσίπονων φαρμάκων, όπως η ιβουπροφένη και η ναπροξένη. Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα έλκη, αλλά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσής τους.Ποιες τροφές μάς φουσκώνουν;Α. Τα γαλακτοκομικάΒ. Τα κραμβοειδή Σωστή απάντηση: Και τα δύοΤο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο είναι τροφές που περιέχουν ραφινόζη, έναν δύσπεπτο υδατάνθρακα, ο οποίος διασπάται μόλις φτάσει στο έντερο από τα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωσή τους προκαλεί αέρια και τυμπανισμό. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν απορροφώνται σωστά και μπορεί η κατανάλωσή τους να προκαλέσει αέρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με την ηλικία μειώνεται η παραγωγή λακτάσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης του γάλακτος και συνεπώς την απορρόφησή της.Πότε πρέπει να κάνουμε κολονοσκόπηση;Α. Κάθε χρόνοΒ. Κάθε 5 χρόνιαΓ. Μετά τα 50Σωστή απάντηση: ΓΗ κολονοσκόπηση είναι η βασική εξέταση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων του παχέος εντέρου. Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη εξέταση, πέρα από διάγνωση των πρώτων ενδείξεων κακοήθειας, έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε και έναν πολύποδα πριν εξελιχθεί σε κακοήθεια. Ο συστηματικός έλεγχος πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 50 ετών, αλλά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, τότε ξεκινάει νωρίτερα.Ποιοι υποφέρουν συχνότερα από ευερέθιστο έντερο;Α. Οι γυναίκεςΒ. Οι άνδρεςΣωστή απάντηση: ΑΤο ευερέθιστο έντερο φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες, γεγονός που ίσως συνδέεται με τις ορμόνες του φύλου, όπως είναι π.χ. η προγεστερόνη. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ύπαρξη υποδοχέων των συγκεκριμένων ορμονών στον γαστρεντερικό σωλήνα έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου και να εκδηλώνονται γαστρεντερικές ενοχλήσεις στη διάρκεια της περιόδου. Στον γιατρόΟφείλουμε να επισκεφτούμε γαστρεντερολόγο: Αν τυχόν ενοχλήματα προκύψουν ξαφνικά, είναι έντονα ή υποχωρούν με τη λήψη φαγητού, αν έχουμε ανορεξία και παράλληλα χάνουμε βάρος, αν δυσκολευόμαστε στην κατάποση, καθώς και αν οι εξετάσεις μας δείξουν αναιμία αδιευκρίνιστης αιτίας ή/και χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΑΣΤΟΥ, γαστρεντερολόγο.

Δείτε επίσης: