Αυτό που πρώτα από όλα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ούτε το δείπνο ούτε η ώρα κατανάλωσής του πρόκειται να καθορίσουν εάν κανείς θα χάσει ή θα πάρει βάρος. Για αυτό είναι υπεύθυνες οι συνολικές θερμίδες που θα προσλάβει κανείς μέσα στην ημέρα. Όταν αυτές που προσλαμβάνουμε μέσα από το φαγητό μας είναι περισσότερες από αυτές που χρειαζόμαστε, τότε το βάρος μας αυξάνεται. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να καταναλώνει κανείς το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι, καθώς οι ώρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τον ύπνο μπορούν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για να το κάψουμε. Παράλληλα, δεν πρέπει να καταναλώνουμε ένα μεγάλο γεύμα κοντά στον ύπνο (είτε πρόκειται για βραδινό
ή για μεσημεριανό ύπνο), καθώς μπορεί να προκληθούν προβλήματα δυσκολίας πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου λόγω φόρτου εργασίας και υπεραιμάτωσης του γαστρεντερικού μας συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, είναι σημαντικό το βραδινό γεύμα να προηγείται του ύπνου τουλάχιστον 2-3 ώρες και να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, ώστε να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για την πέψη.

Οι σωστές επιλογές βραδινού
Το βραδινό αποτελεί δυστυχώς ένα γεύμα-παγίδα για πολλούς, το οποίο συχνά σαμποτάρει την προσπάθεια για απώλεια βάρους. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να νικήσετε τους πειρασμούς και να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες στο τελευταίο γεύμα της ημέρας, βοηθώντας παράλληλα τον οργανισμό σας να χάσει βάρος. Δοκιμάστε να εντάξετε στο βραδινό σας κάποιες από τις παρακάτω επιλογές και το αποτέλεσμα θα σας επιβραβεύσει:
* Μια μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών, λίγο λάδι, μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (τυρί, κοτόπουλο, τόννο, αυγό) και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
* Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί άπαχο και γαλοπούλα, μαζί με μια σαλάτα ή με ένα ποτήρι γάλα.
* Μια φρουτοσαλάτα με 2 φρούτα εποχής, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, λίγο μέλι και δημητριακά ολικής άλεσης ή λίγους ξηρούς καρπούς.
* Γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης.
* Λίγο ρύζι με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
* Ένα μέτριο παξιμάδι με ένα μικρό κομμάτι φέτα και λίγη ντομάτα.