Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland εξετάζοντας τα στοιχεία δώδεκα κλινικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν 1.080 άνθρωποι.

Οι συμμετέχοντες άνδρες και γυναίκες ηλικίας 34-48 ετών παρακολουθούσαν μαθήματα γιόγκα μια ή δυο φορές την εβδομάδα διάρκειας 45-90 λεπτών κάθε φορά.

Επρόκειτο για άτομα με ενοχλήσεις στη μέση και η αποτελεσματικότητα των μαθημάτων γιόγκα που έκαναν, με την καθοδήγηση δασκάλου, συγκρίθηκαν με εκείνα της εκτέλεσης ειδικών ασκήσεων για τη μέση.

Μέσα σε έξι μήνες εκείνοι που έκαναν γιόγκα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δουν βελτίωση της κατάστασής τους συγκριτικά με τους ασθενείς που είτε έκαναν ασκήσεις για τη μέση είτε δεν έκαναν κάτι. Επίσης είχαν κατά 26% βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ασκήσεις της γιόγκα, με την καθοδήγηση δασκάλου μπορεί να συντελέσουν στη μείωση των συμπτωμάτων των ενοχλήσεων στη μέση.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι για το 5% των ασθενών η γιόγκα οδήγησε σε αύξηση των ενοχλήσεων, αν και ειπώθηκε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί από οποιαδήποτε μορφή άσκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: