Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικά στηρίγματα τιτανίου ή ζιρκονίας, υψηλής αντοχής, αποδεκτά από το οστό των γνάθων, όπου και καλούνται να ενσωματωθούν με αυτό. Στην ουσία, αντικαθιστούν τη χαμένη ρίζα του εκλιπόντος δοντιού.

Η διαδικασία τοποθέτησης

Γίνεται με τοπική αναισθησία, στο οδοντιατρείο. Πρόκειται για χειρουργική διαδικασία, όπου ανοίγεται ένα φρεάτιο στη θέση του εκλιπόντος δοντιού και εκεί σπειρώνεται το εμφύτευμα. Πιθανότατα μετεγχειρητικά θα καλυφτείτε με αντιβίωση και κάποια παυσίπονα εντελώς προληπτικά. Θα μπορείτε άνετα να επιστρέψετε στις εργασίες σας την επόμενη ημέρα, εφόσον τοποθετηθεί και μια προσωρινή εργασία αποκατάστασης για αισθητικούς λόγους. Τελικά, μετά τη φάση της οστεοενσωμάτωσης (6 εβδομάδες υπό φυσιολογικές συνθήκες ή 3-6 μήνες περίπου σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις), θα συνεχιστεί η διαδικασία της αποκατάστασης του εμφυτεύματος με την τοποθέτηση στεφάνης, γέφυρας ή οδοντοστοιχίας.

Οι ενδείξεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων

Εμφυτεύματα τοποθετούνται σε οποιαδήποτε απώλεια δοντιού, από οποιοδήποτε αίτιο (π.χ. περιοδοντίτιδα, συγγενή έλλειψη δοντιών, τραύμα, αισθητική κ.τ.λ.). Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει και η γενική σας υγεία να το επιτρέπει. Για παράδειγμα, αν είστε οστεοπορωτικός ή με μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, βαρύς καπνιστής ή με ανατομικές ανωμαλίες στις γνάθους, πιθανότατα δεν αποτελείτε ενδεδειγμένη περίπτωση για θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα. Πάντως, ο οδοντίατρός σας θα το αξιολογήσει αυτό με ένα ιστορικό, με μια γενική εξέταση αίματος, μια πανοραμική ακτινογραφία ή μια αξονική τομογραφία.

Τα πλεονεκτήματά τους

Προσφέρουν σταθερότητα, διατήρηση των ιστών γύρω από το δόντι και αυτοπεποίθηση. wΕίναι η πλησιέστερη απομίμηση του εκλιπόντος φυσικού δοντιού. wΑποφεύγεται ο τροχισμός παρακείμενων δοντιών για αποκατάσταση ενός εκλιπόντος δοντιού (αντικαθιστά δηλαδή τη γέφυρα), ενώ σε απώλεια περισσότερων δοντιών μπορεί και αντικαθιστά και την κινητή οδοντοστοιχία. wΔιατηρεί τον οστίτη ιστό, ο οποίος χωρίς την αποκατάσταση με εμφύτευμα ατροφεί και στην περίπτωση απώλειας πολλών δοντιών δημιουργεί γεροντικό προσωπείο.

Τα μειονεκτήματά τους

* Σχετικά υψηλό κόστος.
* Απαιτείται αυξημένη στοματική υγιεινή και συχνές επανεξετάσεις στον οδοντίατρό σας, αφού ο μικροβιακός παράγοντας συνιστά αίτιο εμφυτευματίτιδας.
* Επειδή η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αποτελεί μια χειρουργική διαδικασία, είναι δυνατόν να υπάρχει αιμορραγία, τραυματισμός νεύρων, οίδημα, φλεγμονή, πυρετός.
Όλα αυτά όμως αποφεύγονται όταν γίνει ένας καλός σχεδιασμός με τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και τη χρήση εκμαγείων μελέτης και επιλεγεί ένα αξιόπιστο σύστημα εμφυτευμάτων.

Τα εμφυτεύματα διαρκούν για πάντα

Ο ανταγωνισμός και η εμπειρία οδηγούν τις εταιρείες των εμφυτευμάτων χρόνο με τον χρόνο να αυξάνουν το ποσοστό μακροβιότητας των οδοντικών εμφυτευμάτων, με αποτέλεσμα αυτό σήμερα να ανέρχεται σε 95% για χρονικό διάστημα 18-20 χρόνων, από 85% για 10 χρόνια που ήταν στο παρελθόν. Η λύση των εμφυτευμάτων αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του σύγχρονου οδοντιάτρου και μια πραγματική επένδυση για τον ασθενή που θέλει να χαμογελά με αυτοπεποίθηση.



O κ. Παναγιώτη Δέδες, χειρουργός οδοντίατρος, MSc in Oral Implantology, μέλος της ITI (International Team for Implantology), της EAO (European Association for Osseointergration) και της BDIZ (European Association of Dental Implantologists), sites: www.medent.gr, www.iatroaesthetics.gr.