Ανήκετε σε όσους μαλώνουν τα παιδιά τους όταν σκαλίζουν τη μύτη τους και ακόμα περισσότερο όταν βάζουν τον… θησαυρό των ανασκαφών τους στο στόμα τους; Λογικό. Όλοι οι γονείς το ίδιο κάνουν αφού δεν είναι ούτε ευγενικό, ούτε καλαίσθητο. Όμως τώρα οι επιστήμονες έρχονται να μας ενημερώσουν ότι κάνουμε λάθος και ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε ότι οι στερεοποιημένες μύξες που τρώνε τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι αποκρουστικές ως εικόνα είναι όμως πολύ υγιεινές και μάλιστα προστατεύουν από πιθανά προβλήματα της στοματικής κοιλότητας.

Από ό,τι φαίνεται οι μύξες αυτές περιέχουν καλά βακτήρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπουν τα κακά μικρόβια από το να κολλήσουν στα δόντια και να τα χαλάσουν. Προφανώς γι’ αυτό αισθάνονται τα παιδιά τη φυσική τάση να επιδίδονται σε αυτή τη συνήθεια εξηγεί ο Αυστριακός πνευμονολόγος και καθηγητής Friedrich Bischinger. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρήκαν ότι τα στερεοποιημένα υπολείμματα μύξας περιέχουν καλά βακτήρια που προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα. Επίσης, μπορεί να προστατεύουν από αναπνευστικές λοιμώξεις, έλκη του στομάχου ακόμα και από τον ιό HIV.

Έτσι, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να παράξουν οδοντόκρεμα και τσίχλες βασισμένες στην ίδια σύνθεση με τις μύξες. Για άλλη μία φορά η επιστήμη αποδεικνύει ότι η εμμονή μας με την υγιεινή και την καθαριότητα μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό (θεωρείται ότι το γεγονός ότι μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα ευθύνεται για διάφορα προβλήματα όπως οι αλλεργίες για παράδειγμα) καθώς επίσης και ότι η φύση μας ωθεί σε συνήθειες που έχουν διατηρηθεί μέσα από την εξελικτική διαδικασία επειδή είναι ευεργετικές για εμάς και καλό είναι να μην προσπαθούμε να τις σταματήσουμε.