Το πρωί δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Στο τέλος της εβδομάδας αισθάνεστε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν. Είναι προφανές ότι τα αποθέματα ενέργειάς σας έχουν μειωθεί. Είναι, βέβαια, ανώφελο να σας συστήσουμε να έχετε μια πιο χαλαρή καθημερινότητα. Άλλωστε, η πραγματικότητα είναι εκεί έξω και κανείς δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν τη βλέπει. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να μάθετε τον τρόπο να «ακούτε» τον οργανισμό σας και να γεμίζετε τις μπαταρίες σας όταν το έχετε ανάγκη.

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορρο­πημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του. Οι άνθρωποι που παίρνουν πρωινό σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία. Καθοριστικό, όμως, ρόλο σε όλα αυτά παίζει και η ποιότητα του πρωινού. Το τι θα φάμε και το τι θα πιούμε θα καθορίσει τα επίπεδα της ενέργειά μας όλη την ημέρα. Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να μας παρέχει πρωτεΐνες, υδα­τάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο και το κυριότερο μας εξασφαλίζει ενέργεια

Για ενέργεια στο φουλ

Τι να βάλετε…

Στο μπάνιο

Μόλις ξυπνήσετε
Γεμίζετε την μπανιέρα με χλιαρό νερό μέχρι τη μέση και προσθέτετε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, 2 σταγόνες δεντρολίβανου και 2 σταγόνες πορτοκαλιού.

Tip:
Είναι ιδανικό για το κρυολόγημα, την τόνωση, αλλά και τους μυϊκούς πόνους.

Στο πιάτο

*Γιαούρτι με δημητριακά, μέλι και 1 φρούτο εποχής.
* 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο και μέλι και 1 μήλο ή 1 μπανάνα.
* 1 τοστ με μαύρο ψωμί, άπαχο τυρί, 1 φέτα γαλοπούλα βραστή και 1 ακτινίδιο.
* Βραστό αυγό με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 πορτοκάλι.

Στο φλιτζάνι

Τονωτικό αφέψημα με μέντα και ευκάλυπτο


Για να δώσετε ενέργεια στον οργανισμό σας, είναι πολύ σημαντικό το πρωί να πιείτε κάτι τονωτικό και ενυδατικό. Κάτι που θα ξυπνήσει το σώμα και το πνεύμα σας. Ένα αφέψημα που περιέχει μέντα και ευκάλυπτο (αναζωογονητικός συνδυασμός) δίνει ζωντάνια και είναι ιδανικό να συνοδέψει το πρωινό σας. Η μέντα θα σας χαρίσει ζωντάνια και δροσερή αναπνοή και επιπλέον θα βοηθήσει στην καλύτερη πέψη του πρωινού σας γεύματος. Πρόκειται για ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό με καταγωγή από την Ασία και εξαιρετικές ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνη Α, C και B12. Είναι επίσης πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία Επιπλέον, έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Northumbria διαπίστωσε ότι το αφέψημα μέντας αυξάνει τη μνήμη στους ενήλικους. Ο ευκάλυπτος θα αναζωογονήσει όλο τον οργανισμό. Διαθέτει εξαιρετική γεύση και μοναδικές ιδιότητες. Ο ευκάλυπτος πήρε το όνομά του από τη λέξη «ευ» και το ρήμα «καλύπτω», το οποίο παραπέμπει στο κάλυμμα που περιβάλλει τα αναπτυσσόμενα άνθη του. Τον 18ο αιώνα η καλλιέργειά του διαδόθηκε στην Ευρώπη και πλέον σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν πάνω από 550 είδη ευκαλύπτου. Στη χώρα μας το πιο διαδεδομένο είδος, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, είναι ο ευκάλυπτος ο σφαιρικός (επιστημονική ονομασία Eucalyptus globulus), που φτάνει σε ύψος τα 80 μ. Το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε στον Βοτανικό Κήπο Αθηνών το 1864 από τον βοτανολόγο Θεόδωρο Ορφανίδη. Σήμερα, γίνεται συστηματική καλλιέργειά του στη νότια Ελλάδα και τη Χαλκιδική.


Εισπνεύστε αέρα ανανέωσης

Αν κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα αισθανθείτε πνευματική ατονία, κάντε εισπνοές ατμού με άρωμα ευκαλύπτου. Σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, ρίχνετε 1 χούφτα φύλλα ευκαλύπτου. Το αφήνετε να πάρει βράση για 5΄ και αφού απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και από απόσταση 15-20 εκ. κάνετε εισπνοές, οι οποίες δρουν τονωτικά. Οι υποδοχείς της όσφρησης ­ενεργοποιούν το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει την ικανό­τητα συγκέντρωσης.

Διώξετε τη μεσημεριανή ραθυμία

Η επιλογή του μεσημεριανού φαγητού θα επηρεάσει την απόδοσή σας το απόγευμα. Για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη πτώση ενέργειας γύρω στις 6 μ.μ., μην καταναλώσετε βαριά λιπαρά φαγητά και μην πιείτε αλκοόλ, γιατί η προσπάθεια που θα κάνει ο οργανισμός σας να τα χωνέψει θα σας κουράσει. Ειδικά όσοι πρέπει να εργαστείτε μέχρι αργά το απόγευμα ή το βράδυ, καταναλώστε δυναμωτική τροφή και μασήστε την αργά για να βοηθήσετε στη χώνεψη. Για καλύτερη πέψη μέντα το γεύμα πιείτε ένα τονωτικό και χωνευτικό αφέψημα με μέντα και ευκάλυπτο.

Το Vita σας προτείνει:

Lipton Refreshing Mint & Eukalyptus

Ξεκίνησε δυναμικά την ημέρα σου με τον αναζωογονητικό συνδυασμό δροσερής μέντας & ευκαλύπτου. Μια μοναδική επιλογή βοτάνων που θα σε γεμίσει ζωντάνια & ενέργεια.