Σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων στη Γη (το 22%) θα είναι παχύσαρκοι το 2045, από 14% το 2017, ενώ περίπου ένας στους οκτώ (12%) θα έχει διαβήτη τύπου 2 (από 9% πέρυσι), εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις αύξησης του βάρους των ανθρώπων εκτιμούν δανοί και βρετανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες από τη δανική Novo Nordisk και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL), θεωρούν ότι τα επίπεδα της παγκόσμιας παχυσαρκίας πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 25%, προκειμένου το ποσοστό των διαβητικών να μην ξεπεράσει το 10% το 2045.

Αλλη μελέτη ερευνητών του ολλανδικού Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έγινε σε 9.641 άτομα με μέση ηλικία 62 ετών, δείχνει ότι η φυτοφαγική διατροφή προστατεύει από την παχυσαρκία στη μέση και στην τρίτη ηλικία, ακόμη κι αν δεν ακολουθείται με απόλυτη αυστηρότητα.

Η φυτοφαγική διατροφή καταπολεμά την παχυσαρκία

Η αποφυγή της κατανάλωσης ζωϊκών προϊόντων και η έμφαση στη διατροφή με φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο πιο πιστά κανείς τηρεί τη φυτοφαγική διατροφή, τόσο μικρότερο δείκτη μάζας σώματος έχει μακροπρόθεσμα, κυρίως λόγω του λιγότερου λίπους στο σώμα του.

Η θετική αυτή επίπτωση στο βάρος είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 45-65 ετών μέση ηλικία από ό,τι στους άνω των 65 ετών (τρίτη ηλικία).

   

… οφέλη και στο πορτοφόλι

Τρίτη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, μια φυτοφαγική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά δεν είναι μόνο καλή για την υγεία αλλά για το πορτοφόλι, ιδίως αν κάποιος ψωνίζει online, όπου μπορεί να βρει φθηνότερες τιμές στα ηλεκτρονικά μανάβικα και στα άλλα ηλεκτρονικά παντοπωλεία.

Η μελέτη, που έγινε από επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών της εταιρείας Nestle στη Λοζάνη, βρήκε ότι η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να κοστίζει έως δύο δολάρια τη μέρα λιγότερα από τη μεσογειακή διατροφή.

Ακολουθήστε το στο Google News