Το αξεπέραστο φιλοσοφικό έργο του Πλάτωνα σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Τα κορυφαία κείμενα του Πλάτωνα με τα αυθεντικά κείμενα και τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου κυκλοφορεί ο δεύτερος τόμος του «Συμποσίου», και την επόμενη εβδομάδα η «Απολογία Σωκράτους» μαζί με τον διάλογο «Κρίτων» σε έναν τόμο.

Στους τόμους που προσφέρει «Το Βήμα» το αρχαίο κείμενο δίνεται αντικριστά με τη μετάφρασή του σε ζωντανά νέα ελληνικά και συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγικά σημειώματα, φιλολογικά σχόλια, ερμηνευτικές αναλύσεις, θέματα-οδηγούς για τη διδασκαλία των κειμένων, χρήσιμα επίμετρα, πίνακες λέξεων και βιβλιογραφία, προσφέροντας τα έργα του Πλάτωνα σε έγκυρες φιλολογικές εκδόσεις χρηστικές και για τον αναγνώστη που τώρα επιχειρεί τη γνωριμία με το πλατωνικό έργο αλλά για εκείνον που θέλει να εμβαθύνει σε αυτό.


Συμπόσιο

Ο αθηναίος ποιητής Αγάθωνας κάνει τραπέζι στους φίλους του. Προσκεκλημένοι είναι ορισμένοι από τους εκλεκτότερους νέους της Αθήνας του 5ου π.Χ. αιώνα, ο Φαίδρος, ο Ερυξίμαχος, ο Παυσανίας, ο Αριστοφάνης, μαθητές του Σωκράτη οι περισσότεροι. Λίγο αργότερα θα προστεθεί στους συνδαιτυμόνες και ο ίδιος ο δάσκαλος. Το δείπνο του Αγάθωνα και όσα ειπώθηκαν εκεί αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων την επόμενη ημέρα και για πολλά χρόνια αργότερα. Αυτό είναι το σκηνικό, μέσα στο οποίο ο Πλάτωνας τοποθετεί με αφηγηματική μαεστρία έναν από τους σημαντικότερους διαλόγους της ωριμότητάς του, που πραγματεύεται το θέμα του έρωτα. Οι συμποσιαστές μιλούν για τη φύση και τα έργα του έρωτα, για τον πάνδημο αγοραίο έρωτα και τον ουράνιο έρωτα, για τη διχοτόμηση της ανθρώπινης φύσης σε δύο κομμάτια που το καθένα αναζητεί στη ζωή το άλλο του μισό για να το σφιχταγκαλιάσει και να γίνει ολόκληρο, για τον έρωτα των όμορφων σωμάτων και τον έρωτα των όμορφων ψυχών. Το κείμενο, από το οποίο πηγάζει κατά κάποιον τρόπο αυτό που στην κοινή γλώσσα αποκαλείται «πλατωνικός έρωτας», γραμμένο γύρω στο 387 π.Χ., είναι ένα από τα μείζονα έργα του Πλάτωνα.

Μαζί,

Μισός αιώνας «Ποσειδώνια»

ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ

Με αφορμή τα «Ποσειδώνια 2018», μία συλλεκτική ιστορική έκδοση-σταθμός του «Βήματος» και του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» για την εποχή που οδήγησε την ελληνική ναυτιλία στην κορυφή του Κόσμου σε πολυτελή έκδοση.

1916-2018. Ενας αιώνας παράλληλης, άγνωστης και πυκνής ιστορίας, όπως δεν αποδόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα

§ Η νέα αρχή της ναυτιλίας και της Ελλάδας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους

§ Η άγνωστη συνέντευξη του απελευθερωτή του Ανατολικού Αιγαίου Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη για την εθνική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας

§ Η «σταθερή αστάθεια» στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου

§ Η κρίσιμη συμβολή της ναυτιλίας στον εθνικό αγώνα 1940-1945

§ Η μεταπολεμική ανασύνταξη και η διεθνής υπεροχή του ελληνόκτητου στόλου

§ Το ορόσημο της «γέννησης» των «Ποσειδωνίων» και η διεθνής απήχησή τους εδώ και μισό αιώνα

§ Η δυναμική πορεία προς τον 21ό αιώνα και οι στρεβλώσεις του κράτους

§ Η εποχή της παγκόσμιας επικράτησης

§ Οι ενημερωμένοι πίνακες και τα στοιχεία που αποτυπώνουν την παγκόσμια υπεροχή της ελληνικής ναυτιλίας, τη δυναμική και τη συμβολή της στην εθνική οικονομία

§ Τα τελευταία στοιχεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών για την πορεία της ναυτιλίας

§ Σπάνιο και αδημοσίευτο εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό

§ Η ναυτιλία των Ελλήνων μέσα από τα κορυφαία έργα των μεγάλων ζωγράφων: Νικόλαου Ασπρογέρακα και Κωνσταντίνου Βολανάκη